Poslanici Skupštine Srbije danas glasaju o pravosudnim zakonima

Poslanici Skupštine Srbije danas će glasati o setu pravosudnih zakona koji se donose radi usklađivanja sa izmenama Ustava Srbije.
Poslanici Skupštine Srbije danas glasaju o pravosudnim zakonima
Foto: 021.rs
Nastavak zasedanja je u 11 časova.
Rok za donošenje pravosudnih zakona ističe danas, 9. februara, tačno godinu dana od kada je proglašen rezulat referenduma kojim su usvojene ustavne promene u oblasti pravosuđa.
Usvajanjem tih zakona, izbor sudija i tužilaca biće izmešten iz Skupštine u Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca.
 
Poslanici će glasati i za izmene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, izmene Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa i akata, izmene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine.
 
Na glasanju će biti i Zakon o Ustavnom sudu, Zakon o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije i Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.
 
Poslanici opozicije tokom dosadašnja četiri skupštinska zasedanja uglavnom su kritikovali predloge pravosudih zakona i podneli niz amandmana, dok su poslanici vlasti i ministarka pravde Maja Popović navodili da će, zahvaljajući tim zakonima, sudije i tužioci biti nezavisniji.
 
Set pravosudnih zakona predložen je radi usaglašavanja sa ustavnim promenama u oblasti pravosuđa, koje su izglasane na referendumu u januaru 2022. godine.
  • Sofija

    09.02.2023 07:41
    Kad su to ustav izmenili pa sad "uskladjuju" zakone?kasta nedodirljivih potpuno odlepila.
    Dokle misle naplacuju te budalastine koje nepostoje?
  • Garisa

    09.02.2023 07:17
    Datum
    Znaci, deveti februar 2023.godine ce biti dan kad je u Srbiji umrlo pravosudje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.