Čupić: Beogradu i Prištini rok od šest meseci da prihvate francusko-nemački predlog

Profesor Fakulteta političkih nauka u penziji Čedomir Čupić ocenio je da je Beogradu i Prištini dat rok od šest meseci da prihvate francusko-nemački predlog za pitanje Kosova.
Čupić je za televiziju N1 kazao da je dolazak najmoćnijih evropskih predstavnika, zajedno s predstavnikom SAD Gabrijelom Eskobarom i EU Miroslavom Lajčakom u Beograd i Prištinu u januaru, bio "poslednji razgovor i poslednje upozorenje".
"Smatram da od tada vreme teče da se to završi, šest meseci. Možete pogledati da su u poslednjih 30 godina svi razgovori koji su bili vezani za određene zemlje i za određene probleme trajali šest meseci. Nakon toga dolaze posledice", kazao je on i dodao da se tako dogodilo i 1999. godine.
Prema njegovim rečima, predstavnici međunarodne zajednice su uspeli da naprave načelan dogovor sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.
 
"Eskobar odmah nakon razgovora sa Kurtijem kaže: 'Prihvatio Kurti ili ne, formiraće se Zajednica srpskih opština'. Kurti i ne mora da bude na tom mestu. Oni to mogu. Faktički, Kosovo postoji i zahvaljujući SAD, i oni to ne kriju. A to i sami ljudi na Kosovu znaju", kazao je Čupić.
 
Na pitanje da li je Srbija pristala na plan EU, Čupić navodi da su predstavnici međunarodne zajednice sa sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem "otišli zadovoljni, nasmejani".
 
"Četvorica moćnika i Lajčak, koji je tu posrednik...Kada oni dođu, zna se šta se dešava", rekao je Čupić.
 
Ocenio je da je Kosovo izgubljeno "nerealnom politikom" koja je vođena 10 godina za vreme tadašnjeg predsednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića i kada je 1999. godine država, i ono što simboliše državu, napustila Kosovo.
 
"Izgubljeno je sa aspekta da jednostavno vi tu ne možete ništa da uradite. I nijedna vlast nije mogla da uradi. Vlasti su mogle nešto drugo, da ih upute na Ujedinjene nacije, da se sami organizuju i da ih materijalno pomognu... Kosovo je bilo alibi za neuspehe svih politika od kada je ta teritorija 1999. godine uzeta", naveo je Čupić.
  • Vera

    09.02.2023 16:22
    Ima li vlada obavezu
    Ako će stranci da donose odluke zašto onda plaćamo vladu i skupštinu ?
  • po kratkom postupku

    09.02.2023 12:17
    Bombardovali,oteli,zauzeli teritoriju,a mi da sve to prihvatimo?
    Ja ne prihvatam. Bio je referendum tada,setite se svi smo izašli i rekli NE.
    Isplatite odstetu zemlji koju ste bez zakona bombardovali,porušuli, ima i žrtava.
    Isplatite odštetu,jer bez toga nema priznavanja ničega.
    A,ni posle toga.
    Jedino da se daje ponuda po kojoj ceni se prodaje Kosovo. To ih pitajte,ne odugovlačite, sve ostalo je bespotrebno trošenje reči.
    A, i tada će biti NE. Jer ko uzme pare za izdaju je heroj? Ma nemoj!!!
    Izdaje ima, pristace neki da prodaju. Ali, neće kada dobiju odštetu. Ja i bez odštete ne pristajem. Jer, odsteta je jedino što prvo treba da se dobije i oko toga treba pregovarati, da li odjednom ili na rate.Jer su rasturili zamlju.
    Teroristi nisu mogli samo doći i tražiti mirno da se potpise nesto jer smo jedna zemlja. Morali su je rasturiti bombama i sada ucenjuju i šalju neke pregovarače. Smešno kako rade.
    Ali tako jadno da je sve vidljivo.
    Zamajavate nas bespotrebno, sve se vidi,sve se zna.
    Onaj ko promeni Ustav je izdajnik, onaj ko prihvati bombama odcepljenu teritoriju je izdajnik, onaj ko prihvati pare za izdaju je izdajnik.
    To se vidi.
  • Nimbus

    09.02.2023 11:20
    @MK
    Aj' na stranu svi drugi komentari, ali da kazes "Niti je to njegova struka"!
    Covek je doktor politickih nauka, profesor na fakultetu. Pa cije je struka, ako nije njegova?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.