Vlada smenila direktora pres službe zbog prevoda "Republika Kosovo", imenovana Divna Vidaković

Vlada Srbije promenila je čelnu osobu Kancelarije za saradnju sa medijima zbog izveštaja objavljenom na sajtu Vlade u kojem je bilo napisano "Republika Kosovo", saopštila je Vlada Srbije.
Vlada smenila direktora pres službe zbog prevoda "Republika Kosovo", imenovana Divna Vidaković
Foto: 021.rs
Kako se navodi u saopštenju 9. februara, odlučeno je i da se pokrene disciplinski postupak protiv prevodioca za kog se navodi da je načinio grubu grešku u prevođenju teksta na engleski jezik.
Dodaje se i da je došlo do promene na čelu Kancelarije za saradnju sa medijima i da je za novog vršioca dužnosti direktora postavljena Divna Vidaković.
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 6. februara za Radio-televiziju Srbije da je u jednom od izveštaja objavljenom na sajtu Vlade Srbije bilo napisano "Republika Kosovo" i navela da je reč o grešci u prevodu.
 
Dodala je da je ta greška bila brzo uklonjena i da je to veliki disciplinski prekršaj.
 
"Nisam mogla noćas da spavam, ne znam šta radim, da se ubijem oko toga - ne mogu. Ali mi je žao što se to koristi od dela političke opozicije da se skupljaju neki politički poeni", rekla je Brnabić za RTS.
 
Ona je navela da je to bilo napisano u prevodu na engleski jezik i ocenila da se radi o, kako je rekla, gruboj i neoprostivoj grešci prevodioca. Dodala je da je sporna vest odmah skinuta sa sajta Vlade.
 
Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine. Srbija ga ne priznaje kao državu. U zvaničnim obraćanjima i na sajtovima institucija u Srbiji Kosovo se naziva delom Srbije.
  • Radosav

    28.03.2023 09:28
    Smestila joj Divan Vidakovic, srednjoskolka iz Stare Pazove. Nije joj prvi put da tako sklanja konkurenciju.
  • Viktorija

    10.02.2023 12:06
    Šta ćemo sad?
    A šta ako je u originalnom tekstu koji je dobio prevodilac pisalo Republika Kosovo? Ko je autor teksta koji je dat na prevođenje? E, taj treba da odgovara!!!
  • Trt

    10.02.2023 09:59
    @DB

    Ma evo juče pola milijarde uteklo kad su čuli da ga ti braniš.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija