Plenković: Evropski predlog za Kosovo je dobar i treba ga podržati

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u Briselu, gde je održan sastanak Evropskog saveta, da je predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, iza kojeg stoje EU i SAD, dobar.
Dodao je da ga treba podržati. 
"Nama treba stabilnost na jugoistoku Evrope i treba nam dugoročno održivo rešenje", rekao je Plenković i istakao da se i zaključcima sa samita lidera EU pozivaju dve strane da prihvate taj predlog.
Plenković je, kako prenosi hrvatski Index, razgovarao i sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom o dijalogu Beograda i Prištine i situaciji u BiH.
 
On je rekao da je preneo Borelju svoje utiske nakon posete Mostaru i učestvovanja na Hrvatskom narodnom saboru, na kojem je, kako je naveo, iskazano jedinstvo svih političkih stranka hrvatskog naroda u BiH i poslata poruka da je Bosna i Hercegovina domovina i hrvatskog naroda. On je naveo da se, zahvaljujući njegovim i naporima hrvatske vlade, o BiH, o ravnopravnosti hrvatskog naroda i konstitutivnosti razgovaralo na najvišim nivoima  EU.
 
Plenković je dodao da će sledećeg četvrtka u posetu Zagrebu doputovati predsedavajuća Saveta ministra BiH Borjana Krišto, što će biti njena prva zvanična poseta u inostranstvu.
Kako je dodao, Hrvatska, nakon ulaska u šengenski prostor, ne želi da bude "tvrđava prema građanima BiH", već će učiniti sve da olakša protok ljudi i komunikaciju.
 
On je ocenio da velika podrška EU i evropske javnosti Ukrajini pokazuje da ogromna većina Evropljana, kako tvrdi, "dobro vidi što je zlo, a to je ruska agresija" i ocenio da bi bilo dobro da svi to tako jasno vide i u Hrvatskoj". 
  • Rados

    10.02.2023 14:42
    Svasta
    Sto ne naselis 1 milion Albanaca toliko ih sada ima na Kosivu u Hrvatskoj u Dalmaciji posto ih toliko volis i radis za njihove interese.
  • Voja

    10.02.2023 12:00
    Ko daje pravo ovim likovima da procenjuju šta je dobro rešenje?Mi smo krivi što smo dozvolili ponašnjem bez trunke dostojanstva da se to dešava!Moramo da slušamo ili šta?Bombardovanje?Da li smo vredni postojanja?Nastaviće da nas čerupaju!
  • Goki

    10.02.2023 11:42
    plenkovi je covek, veliki strucnjak. Ja bih po njegovom principu, Dalmaciju dao Albancima za jos jednu drzavu. Mislim da je to najrealnije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija