Šta je ruski ambasador poručio Srbiji: "Sva odgovornost je sad prebačena na Vučića"

Osnivač Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je za Demostat da je ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko faktički prepustio vruć krompir Srbiji.
Šta je ruski ambasador poručio Srbiji: "Sva odgovornost je sad prebačena na Vučića"
Foto: 021.rs
On je reagovao na izjavu ambasadora da će za Rusiju, kada je reč o članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama, biti od značaja stav Beograda.
Ta poruka je nešto drugačija nego što su bile poslednje poruke Sergeja Lavrova i Vladimira Putina pred rat u Ukrajini, kada su govorili da će pratiti ono što Beograd radi, ali da se to ne odnosi na poziciju Kosova u UN, naglašava Janjić.
"Svu odgovornost za odluke je prebacio na Vučića, na sadašnju vlast, a to znači da onda mora i unutar te vladajuće koalicije svi da se preispituju šta je sada ruski interes", rekao je Janjić.
 
Kako podseća Demostat, u poslednjem intervjuu Bocan-Harčenko je rekao i da će konačan status Kosova biti definisan "u drugim geopolitičkim uslovima" po završetku "sukoba sa Zapadom na teritoriji Ukrajine" i da misli da ne postoji ni najmanja verovatnoća da Srbija prihvati francusko-nemački plan.
 
Janjić navodi da se Rusija dugo nije oglašavala u Srbiji, pogotovo ne po pitanju Kosova i iz Bocan-Harčenkovih poruka zaključuje da on i dalje vidi ulogu Rusije kao vrlo moćne, gotovo jednake s Kvintom, kao da nije svestan da "više ne postoji Kontakt grupa za Balkan" i da sad taj posao vode drugi.
 
Prema njegovim rečima, nije tačno da se Rusija zaista pita isto koliko i velika petorka, pogotovo ne u Generalnoj skupštini UN, kroz koju će morati da prođe konačna odluka o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kada do toga dođe.
 
"Cela priča opozicije i ruska priča da kosovski problem ne sme da se izmesti iz UN ne stoji, jer on i nije izmešten iz UN, ali jeste iz Saveta bezbednosti UN, tamo više neće doći nikad, osim pitanja punopravnog članstva Kosova u UN", naveo je Janjić.
 
On je rekao da argumenti ruskog ambasadora idu u prilog svima u Srbiji koji smatraju da treba odbiti francusko-nemački plan, ocenivši da Rusija nikada nije do kraja verovala Vučiću, te da je više verovala Vojislavu Koštunici i Borisu Tadiću.
 
Nekadašnja zamenica predsednika Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Vesna Marković izjavila je za Demostat da je Bocan-Hačenko poslao jasnu poruku da će ta zemlja koristiti otvorena pitanja na Balkanu kako bi ostvarila svoje ciljeve u vezi sa okončanjem rata u Ukrajini.
 
"Ovo je drugi put da čujemo od zvanične Rusije da je rešavanje pitanja Kosova i Metohije povezano sa ratom u Ukrajini i okončanjem tog sukoba. Prvi put je bio prilikom pozivanja predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina na kosovski presedan", rekla je Marković.
 
Prema njenim rečima, sada je Bocan-Harčenko bio neuporedivo direktniji i jasniji, stavljajući do znanja šta su stvarni interesi Rusije na Balkanu i da će koristiti otvorena pitanja na Balkanu kako bi ostvarili svoje ciljeve vezane za okončanje rata u Ukrajini.
 
Ona smatra da Bocan-Harčenko nije poslao poruku samo Beogradu, već, koristeći sadašnji razvoj događaja u vezi sa francusko-nemačkim planom, i EU i SAD da je Rusija spremna na neku vrstu dogovora, odnosno trgovine sa zapadnim zemljama.
 
Kako ističe, Bocan-Harčenko je direktno poručio da će se pitanje rešavanja statusa Kosova i Metohije rešavati zajedno sa ukrajinskim sukobom.
 
"Iako je ovakva poruka poslata Srbiji potpuna novina, sigurna sam da nam je razjasnila nedoumice koje smo imali kada su u pitanju interesi Rusije na Balkanu", ocenila je Vesna Marković.
  • Beograd

    12.02.2023 10:03
    Šta se čeka? Da opet taj Rus Harčenko gazi Srbiju i da nas iskoristi za nihov deda Putin i nihov rat. Sankcije Rusija zaslužuje od Srbije da dobiju i to one najstrožije moguće. Dosta nam je bolesnog Rusofilstva u našu zemlju.
  • Pera Doroslovacki

    11.02.2023 18:46
    3N
    Dakle razlaz sa sns-om ahahahahahaha !!!!
  • Labud

    11.02.2023 17:30
    Kao i do sada, Rusi će nas iskoristiti kao monetu za trgovinu sa Zapadom. Svo ovo vreme smao su nam dizali cenu, a sad je vreme da naplate svoju investiciju. A vi ludi Srbi, verujte da postoji ljubav i bratsvo u politici

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija