Skupština raspisala konkurse za zaštitnika građana i članove visokih saveta sudstva i tužilaštva

Predsednik Skupštine Srbije raspisao je konkurse za izbor zaštitnika građana i članove Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva.
Skupština raspisala konkurse za zaštitnika građana i članove visokih saveta sudstva i tužilaštva
Foto: 021.rs
Konkursi su raspisani pošto je Skupština usvojila izmene seta pravosudnih zakona, piše Euronews Srbija
U konkursu za zaštitnika građana navedeni su kriterijumi za izbor uz napomenu da se ombudsman bira na osam godina većinom glasova svih narodnih poslanika. 
U javnom pozivu za izbor četiri člana Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva navodi se da ih Skupština bira među istaknutim pravnicima, posle sprovedenog javnog konkursa, na predlog Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, glasovima dve trećine svih poslanika.
 
Među uslovima za izbor istaknutih pravnika navodi se da ne može da bude javni funkcioner niti da utiče na donošenje političkih odluka, ali i da u javnom istupanju nije zastupao stav koji ugrožava nezavisnost sudstva ili samostalnost javnog tužilaštva.
 
Mandat istaknutim pravnicima traje pet godina i ne mogu biti ponovo birani na tu funkciju.
 
Podsetimo, poslanici Skupštine Srbije usvojili su u četvrtak set pravosudnih zakona, kojim je, između ostalog, predviđeno da izbor sudija i tužilaca bude izmešten iz parlamenta u Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca.
 
Set pravosudnih zakona donosen je radi usklađivanja sa izmenama Ustava Srbije u oblasti pravosuđa. Poslanici su usvojili Zakon o sudijama, o uređenju sudova, o Visokom savetu sudstva, Visokom savetu tužilaštva i javnom tužilaštvu. Zakoni su usvojeni tačno godinu dana od dana kada je u Skupštini Srbije proglašen akt o promeni Ustava u oblasti pravosuđa.
  • A3

    12.02.2023 22:05
    Sve je jasno
    Veliko štimovanje počinje. Obzirom na stanje u skupštini sve će ići kao po loju, na štetu naroda.
  • Miodrag ns

    12.02.2023 18:43
    "Zastitnik gradjana", zaista?
    Da postoji zaista "zastitnik gradjana" u Srbiji ne bi se usvajali drakonski ,kontraproduktivni zakoni niti bi izvrsitelji tako i toliko radili niti bi bilo potrebe da postoji npr udruzenje ilin sta vec "krov nad glavom" i slicno , ne bi "kvalitet" hrane i vode bio ovakav , ne bi vazduh bio ovakav, niti bi bili losi uslovi u zatvorima ,bolnicama itd , mislim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija