Seizmolog: Jaki zemljotresi u Srbiji se ne očekuju

Nakon što su Rumuniju i Hrvatsku u ponedeljak pogodili zemljotresi, postavlja se pitanje treba li građani Srbije da strahuju.
Seizmolog Dejan Valčić kaže za Nova.rs da se još ne može sa sigurnošću tvrditi da li između ovih današnjih zemljotresa postoji veza, ali ono što jeste sigurno - to je da Srbiju ne mogu pogoditi jaki zemljotresi.

Valčić kaže da se na teritoriji Rumunije potencijalno može dogoditi jači zemljotres.

"Rumunija je specifična oblast sa svojim rasedom koji može da generiše tako jake zemljotrese, ali je u pitanju oblast koja je dalja od one o kojoj sada govorimo", kaže ovaj seizmolog.
 
Dodaje da je sada teško precizirati postoji li veza između zemljotresa koji su danas pogodili Rumuniju i Hrvatsku.
 
"Ne radi se o istom rasedu, ali da li postoji direktna zavisnost – ne mogu da tvrdim", kaže Valčić.
 
Ističe da jake magnitude zemljotresa u Srbiji nisu očekivane, kao i da nema potrebe za uznemirenošću, a pogotovo se ne treba plašiti od scenarija kao u Turskoj.
 
Rumuniju je danas pogodio zemljotres jačine 5,3 stepena Rihtera, da bi potom usledila još dva slabija, nakon čega se treslo i tlo u Hrvatskoj. Podrhtavanje tla osetili su i građani Srbije.
  • Sremac

    14.02.2023 06:24
    Znajuci nase strucnjake, vise ne verujem ni vremenskoj prognozi a kamoli ovoj o zemljotresima..
  • Steva

    14.02.2023 05:23
    oj srrbijo med šljivama
    Mi smo ovde na Balkanu i u Srbiji trusno područje u političkom smislu; ratovi,bombardovanja,inflacije,mita i korupcije,tako da bi geološki potresi bili suvišni
  • Postenjacina

    13.02.2023 22:31
    1963 god.
    Novi Sad zahbatio zemljottes koji se dogodio u okolini Siska,meme zatekao ma putu do banke,koja se nalazila izmedju narodnog bioskopa i hotela putnik.Prilazim banki vidim na trotaaru ispred ulaza u banku veliku grupu ljudi.Vidim da tu ne mogu uci pa se popnem ma hodnik i kroz ulazna vrata udjem u salu.Kad u sali niko nema,sa desne strane veliki sto i na njemu gomile novca.Potrljam oci dal spavam,sta je sa narodom nigde zive duse.Stojim i cekam policiju,jel bila neka pljacka pa sluzbenici pobegli na ulicu.Utom spolja dodje covek sav preplasen pa mi rece mi pobegli jer smo osetili jak zemljottes.Ja pare nisam dirao cekacu da proberite ili zovite miliciju da me prettese.Ajte molim vas da izadjemo dok nije jace zaljulalo,ja ga posusam i izidjosmo obojica u onu grupu ispred.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija