Odlučeno ko dobija odlikovanja na Sretenje: Siniša Mihajlović, Lazar Ristovski, Verica Rakočević...

Predsednik Republike Aleksandar Vučić odlikovaće povodom Dana državnosti - Sretenja, pojedince i institucije iz različitih oblasti kulturnog, privrednog, sportskog i društvenog života.
Odličja će biti uručena u sredu, 15. februara na državnoj svečanosti.
Kako "Novosti" pišu, ukazom koji je potpisao predsednik Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovan je posthumno Siniša Mihajlović za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane, i postignute rezultate u oblasti sporta. 
Takođe, posthumno, istim ordenom odlikovan je i Kornelije Kovač za naročite zasluge i postignute rezultate u oblasti muzičke umetnosti.
 
Među odlikovanim su i umetnici: glumica Radmila Živković dobila je Sretenjski orden drugog stepena za naročite zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti glume. Zlatnu medalju za zasluge dobio je operski pevač Željko Lučić za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti operske umetnosti.
 
Istu Zlatnu medalju dobio je i baletski igrač Konstantin Kostjukov za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti baletske umetnosti. Među nagrađenim umetnicima je i glumac Lazar Ristovski, kome je dodeljen Orden Karađorđeve zvezde za naročite zasluge i uspeh u javnim i kulturnim delatnostima.
 
Takođe, Sretenjski orden prvog stepena dobio je profesor dr Milovan Bojić za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti razvoja kardiovaskularne medicine.
 
Ordenom Srpske zastave prvog stepena nagrađeni su: Ričard Alen Grenel, za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijeteljskih odnosa između Srbije i SAD, kao i Sahil Babajev za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Azerbejdžana, ali i Stanislav Hočevar za istaknute zasluge i lični doprinos u širenju sloge, mira, duha tolerancije i verske saradnje.
 
Sretenjskim ordenom drugog stepena odlikovani su Vukov sabor u Tršiću, Mašinski fakultet u Beogradu, Narodni muzej Niš, Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor.
 
Sretenjski orden trećeg stepena dobili su Etnografski institut SANU, Institut za proučavanje lekovitog bilja "Dr Josif Pančić, Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Pozorište lutaka "Pinokio", Klinika za digestivnu hirurgiju - Prva hirurška Univerzitetskog kliničkog centra Srbije...
 
Odličja su dobile i obrazovne ustanove, pa je tako Sretenjski orden trećeg stepena dodeljen Gimnaziji "Veljko Petrović" iz Sombora, Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" iz Sočanice i Osnovnoj školi "Miladin Mitić" iz Lapljeg Sela, kao i Gimnazija "Žarko Zrenjanin" iz Vrbasa. 
 
Ovim ordenom nagrađeni su i filmski festivali - Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma "Martovski festival" i Filmski festival u Sopotu.
 
Zlatnom medaljom za zasluge nagrađeni su Streljački savez Srbije, Društvo matematičara Srbije, Fond za inovacionu delatnost, zatim diplomata Živadin Jovanović, fizičar dr Jakša Vučičević, dirigent Bojan Suđić, ali i modna kreatorka Verica Rakočević.
Osim javnih ličnosti, odlikovane su i institucije, a među njima Biblioteka Matice srpske koja je dobila Sretenjski orden prvog stepena za naročite zasluge u prikupljanju i očuvanju književnog fonda od istorijskog i kulturnog značaja, povodom 185 godina postojanja. 
 
Isto priznanje dobila je i Beogradska filharmonija za naročite zasluge za Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti muzičke umetnosti, povodom 100 godina postojanja. 
 
Ovim ordenom nagrađen je Balet Narodnog pozorišta u Beogradu za naročite zasluge i postignute rezultate u oblasti baletske umetnosti, povodom 100 godina postojanja stalnog baletskog ansambla i repertoara. 
 
Sretenjskim ordenom prvog stepena nagrađeno je Jugoslovensko rečno brodarstvo a. d. Beograd povodom 130 godina uspešnog rada, kao i Institut za sudsku medicinu "Milovan Milovanović" Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
  • Iva

    16.02.2023 22:12
    Neznanje
    Za Milovana Bojica se hvataju oni koji se i dalje tresu od neznanja prave istine o tom coveku i njegovoj zrtvi od 2000te g. Kao i ljudskim i profesionalnim zaslugama. Nego narod voli mrznju vise od icega! I cudi se sto propada! Lovci na lopove o kojima saznaju od zapadnih medija. Pametnjakovici.
    Inače dosla je umetnica Rakocevic sa renomeom da primi priznanje koje joj je na iznenađenje svih, uruceno na dan drzavnosti u zemlji u kojoj zivi a svoje je komplekse stavila iznad tog događaja koji je mnogim dobitnicima cast jer urucuje drzava,nebitno ko je predsednik i sta o njemu mislimo ili ne a koji su mahom svi mnogo zasluzniji od nje, i zivi i mrtvi, te nije ni njima ni njihovim porodicama bio problem da podele i obeleze na drustvenim mrezama sa poštovanjem i zahvalnošću a gospođi je bolesna sujeta dojavila da je bas "fora" da to ne postavi na instagram, na primer sa kog edukuje mase trendi neznalica cak i o zivotnim mudrostima....
    Uprkos tome sto je svesna da je na pomenuto mesto zalutala, uprkos svim haljinama, nebitnim,definitivno..
    Njena praznina zvoni...zalosno lažno biće.
    Sreća pa je u manjini .Sto bi stari rekli, pi!
    Od foliranja nema vajde gospodjo. Poštovanje pokazite pa ce Vam se vratiti jer Vam nasušno treba, iz aviona se vidi...
  • Rema

    14.02.2023 13:52
    Ogadio mi je i ordenje. Bravo Vozde!
  • DRMRFR

    14.02.2023 13:45
    Kako Siniša Mihajlović i Bata Kovač zalutaše među ove "gromade"?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija