RTS: Nedopustivo da brojke iz ugovora koji je poslovna tajna dospeju u javnost

RTS je saopštio da je nedopustivo što su se u javnosti pojavile brojke iz ugovora koji se smatraju poslovnom tajnom.
RTS: Nedopustivo da brojke iz ugovora koji je poslovna tajna dospeju u javnost
Foto: Pixabay
Dodaju da je još gore to što podaci nemaju važna objašnjenja i što ih predsednik Upravnog odbora Branislav Klanšček olako i netačno objašnjava.
U saopštenju se navodi da RTS proizvodi, u proseku, 170 emisija ili oko 130 bez Informativnog programa, a ne kako je Klanšček dva puta ponovio "samo tri emisije van informativnog programa".
"To brutalno izvrtanje činjenica nepotrebno nanosi veliku štetu RTS, stvarajući utisak da u njemu niko ništa ne radi i olako troši novac. Radio-televizija Srbije kao kičma normalne i pristojne Srbije, kao televizija sa ubedljivo najkvalitetnijim programom i najvećim poverenjem među građanima Srbije, svakako ne zaslužuje ovakvu hajku i progon", navodi se u saopštenju.
 
Javni servis ukazuje da je Obrazovno-naučni program u 2019. godini proizveo 44 različite emisije ili 737 epizoda u trajanju od 15.975 minuta, a nezavisne i spoljne produkcije sedam emisija ili 106 epizoda, u trajanju od 1.237 minuta.
 
Odnos iznosi 93 odsto proizvodnja RTS, sedam odsto spoljne i nezavisne produkcije, a u 2022. godini se taj odnos menja na 90 odsto sopstvene proizvodnje i 10 odsto nezavisne i spoljne.
 
Informativni program proizvodi u 2019. godini 42 emisije ili 11.260 epizoda u trajanju od 219.618 minuta, a nezavisne i izvršne (produkcije) 19 emisija u trajanju od 15.866 minuta.
 
Odnos je 93 odsto sopstvene proizvodnje i sedam odsto nezavisne i izvršne produkcije, a u 2022. godini odnos ostaje isti.
 
Sve brojeve koje je objavio RTS možete pronaći OVDE.

Teme

RTS
  • Javne tajne

    15.02.2023 12:53
    Ovde se uopšte ne radi o "tajni" koju ne sme niko da zna osim onih koji su je osmislili, već o poslovnoj tajni koja ne bi trebala da se iznosi u javnost. Polaganje računa ne znači da javnost treba da zna svaki i najsitniji detalj, čak i taj uhvaćen lopov kojeg ste pomenuli ima pravo na privatnost i nije dozvoljeno objavljivati njegove podatke u javnosti pre pravosnažne presude. Iako nijedna država nije imuna na korupciju, u nekima je ovo zastupljenije u šta spada i naša a to je posao za revizore, policiju i pravosuđe a ne da se javno objavljuju poslovni ugovori.
  • Kole

    15.02.2023 08:33
    Rts-Javni servis Srbije, Vaše pravo da znate sve!
  • Neki

    14.02.2023 20:20
    @javne tajne
    Da, i policija i sudstvo itekako treba da polažu račune kako rade svoj posao. Zbog zaštite svedoka i optuženih i pravnog sistema, njihovo izveštavanje je ograničeno ali ništa od toga ne sme biti tajna.
    A i svaki drugi javni servis gde pojedinci odlučiju o trošenju naših para (mi platili), itekako je dužan poloziti račune i sve dati na uvid. Isto bi trebalo važiti na državnom nivou ali nažalost...ima na vlasti previše onih koji kriju kako se troši NAŠ novac (ne njihov, oni bi trebalo da budu samo plaćeni službenici a ne da šire svoju svevlast).
    Bezobrazni i arogantni...
    Kao kad bi uhvatio običnog lopova u krađi a on ti kaže odakle ti pravo da me sumnjičiš za bilo šta, ti nemaš prava da me procesuiraš, to što ja kradem, to je tajna...
    Ne znam, nekako mi je to izopačeno, mislim da nisam jedini.
    Sudovi će biti zatrpani slučajevima a zatvori tesni ako se ovo klupko razmota a trebalo bi.
    A toliko su se nakrali i toliko su jaki da mogu potplatiti sve sudove u državi ili zapretiti silom jer i te instrumente imaju.
    Tako da je neka pravda ovde u Srbiji pusti san.. nažalost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.