Tužilaštvo u Čačku odbacilo prijavu Dveri protiv gradonačelnika zbog zagađenja vazduha

Osnovno javno tužilaštvo u Čačku odbacilo je krivičnu prijavu Srpskog pokreta Dveri koju su podneli protiv gradonačelnika tog grada Miluna Todorovića zbog nepostupanja povodom zagađenja vazduha.
Tužilaštvo u Čačku odbacilo prijavu Dveri protiv gradonačelnika zbog zagađenja vazduha
Foto: Pixabay
Dveri su krajem decembra 2020. godine podnele prijavu protiv Todorovića zbog zloupotrebe službenog položaja jer je, kao rukovodilac Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Čačka, "nevršenjem dužnosti, neobaveštavanjem građana o visokom stepenu aerozagađenja naneo štetu građanima, jer im je zbog toga bilo ugroženo zdravlje".
U obrazloženju Tužilaštva navodi se da su osnovni izvori zagađenja u Čačku intenzivni lokalni i tranzitni saobraćaj i postrojenja za proizvodnju toplotne energije, a naveli su i aktivnosti koje je Grad preduzeo za smanjenje zagađenosti, sprovođenje gasifikacije i toplifikacije koje je u završnoj fazi, donošenje studije saobraćajne osnove grada i priprema strategije razvoja energetike.
"Zagađenosti vazduha u 2020. gotovo nije ni bilo ili nije bilo u meri koja prelazi granične vrednosti, tako da Štab za vanredne situacije nije ni razmatrao aerozagađenje u toj godini", navodi se u obrazloženju Osnovnog javnog tužilaštva.
 
Posle odbacivanja krivične prijave protiv grdonačelnika Čačka, Dveri su navele da je u tom gradu bio zagađen vazduh tokom 2021, 2022. i 2023. godine, iako je tranzitni saobraćaj prilično redukovan otvaranjem deonice auto-puta Preljina-Pakovraće.
 
"Šta su gradonačelnik, Gradska uprava i javna preduzeća učinila za ove dve, tri godine po pitanju završetka gasifikacije i toplifikacije, obzirom da su 2020. ti projekti bili u završnoj fazi? Zar za ove dve, tri godine nisu završeni i zar zagađenje vazduha nije trebalo da se smanji", navode Dveri u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.