Srbija se ponovo jedina nije uskladila sa odlukama EU o sankcijama zbog Ukrajine

Srbija je ponovo jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa dve nove odluke Saveta EU o restriktivnim merama zbog napada na Ukrajinu.
Srbija se ponovo jedina nije uskladila sa odlukama EU o sankcijama zbog Ukrajine
Foto: 021.rs
Kako je saopštio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, Savet EU je 23. januara doneo odluku CFSP 2023/1931 akojom se proširuje lista pojedinaca, entiteta i tela kojima su 2014. uvedene restriktivne mere zbog Ukrajine, a 4. februara odluku (CFSP) 2023/2521 o ograničenju cena za naftne derivate.
Sa novim odlukama Saveta EU uskladile su se sve ostale zemlje kandidati za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu - Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, BiH.
Te zemlje će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa odlukama Saveta, a EU prima na znanje tu posvećenost i pozdravlja je, dodao je Borel u saopštenju.
 
Srbija se jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila ni sa 11 prethodnih odluka o restriktivnim merama zbog Ukrajine koje su donete u januaru ove i julu, septembru i novembru prošle godine.
 
Nije se uskladila ni sa julskom odlukom Saveta EU o primeni posebnih mera u borbi protiv terorizma, kao ni sa odlukama Saveta EU o restriktivnim merama zbog situacije u Iranu usvojenim početkom decembra i u junu 2022.
  • Iry

    15.02.2023 22:31
    @160 drzava sveta
    Nauči čitati! Bosna i Hercegovina je kao kandidat za prijem u EU uvela sve sankcije agresorskoj Rusiji koja je i po Bosni proljevala krv.
  • Mihailo

    15.02.2023 19:58
    I kada bi uveli sankcije to ne bi bio kraj zahtevima Zapada. Tražiće da još doprinesemo borbi protiv Rusije. Da se dobrovoljno uplićemo u sukob velikih sila?
  • Veverac

    15.02.2023 12:52
    Pogrešna i prava strana
    Rusija je bila mač i štit odbrane pravoslavnih naroda - od XVI veka, pa nadalje. Dvaput je Srbija okretala leđa Rusiji - to su činili kralj Milan (Tajna konvencija) i Broz (kroz razlaz sa Staljinom). Nestali su i Milanova dinastija (Majski prevrat 1903.) i Brozova SFRJ (1992.). Okretanje leđa Rusiji uvek je greška, odnosno priklanjanje onima koji stoje na pogrešnoj strani istorije. Zapad se podnosi, dok se Rusija uvek voli i poštuje. Polupani Bajden i njegovi EU-vazalčići su slika i prilika Zapada. Ex oriente lux!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.