Kurti: Francusko-nemački predlog nije finalni sporazum Kosova i Srbije, načelno smo ga prihvatili

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da francusko-nemački predlog nije finalni sporazum, već osnovni, koji predviđa normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

On je naglasio da je plan načelno prihvaćen, ali da se o njemu mora pregovarati.

"Prihvatamo ga načelno, moramo da pregovaramo i onda taj predlog moramo da pretočimo u dogovor jer ima još mnogo stvari koje nisu definisane. Posebno u pogledu međunarodnih garancija, mehanizama implementacije i vremenskog redosleda", naglasio je Kurti.

Kurti je ponovio da je plan dobra osnova za dalje razgovore o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.
 
"On nije zamišljen kao predlog konačnog sporazuma. Ali to je normalizacija koja još nije potpuna, jer predviđa, možemo reći, de fakto priznanje. To je osnovni sporazum, koji normalizuje odnose, sporazum koji je pravno i međunarodno obavezujući", rekao je Kurti.
"Prvi put kada su doneli plan kod nas 9. septembra, nije se radilo o uslovu uzmi ili ostavi. U međuvremenu, 20. januara bilo je vrlo blizu da se postavi takav uslov", naglasio je Kurti.
 
Kurti je, između ostalog, rekao da je zahtev EU da se francusko-nemački plan ne objavljuje u javnosti.
 
"Zahtev evropskih posrednika, emisara iz Brisela, Pariza i Berlina je da bez konkretnog koraka ka njegovom prihvatanju nema potpunog razjašnjenja sadržaja teksta", rekao je Kurti.
  • Joca

    16.02.2023 16:03
    De facto ... De jure.
    Nisam siguran da je iko od "lidera" obe države (Srbija/Kosovo) pročitao dovoljno da može da se bavi ovakvim definisanjem.
  • Paja

    16.02.2023 14:21
    Kurti je izjavio da sporazum nije zamišljen kao predlog konačnog sporazuma. Ali to je normalizacija koja još nije potpuna, jer sporazum predviđa, možemo reći, de fakto priznanje.
  • Voja

    16.02.2023 13:28
    On se kao predomišljao,pa je kao prihvatio uz odgovarajuću predstavu,sporazum je kad obe strane nešto dobijaju,ovo je kapitulacija!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.