Proizvođači mleka najavili nove proteste ako im zahtevi ne budu ispunjeni za sedam dana

Proizvođači mleka iz Šumadije, zapadne i centralne Srbije nisu zadovoljni dosadašnjim pregovorima sa republičkom Vladom i najavili su proteste ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni za sedam dana.
Proizvođači mleka najavili nove proteste ako im zahtevi ne budu ispunjeni za sedam dana
Foto: Pixabay
Proizvođači zahtevaju povećanje premije za mleko, povećanje regresa na krave, kontrolisan uvoz mleka i mlečnih proizvoda, utvrđivanje minimalne, zaštitne cene mleka i ograničavanje trgovačke marže.
Na sastanku proizvođača mleka, koji je održan u četvrtak u selu Mrčajevci kod Čačka, zaključeno je da je ponuda države da se premija za mleko poveća na 15 dinara po litru, a subvencija po kravi na 30.000 dinara "sramotna".
Oni su istakli da je, po njihovim proračunima, minimalna otkupna cena mleka, koja pokriva samo troškove proizvodnje, 70 dinara, a da bi se se ulagalo u objekte i opremu potrebno je tu cenu povećati za još 20 dinara.
 
Proizvođači mleka su naveli da je zbog niske otkupne cene mleka u poslednjih godinu dana u klanicama u Srbiji završilo oko 80.000 krava i da je za poslednjih 10 godina tri puta umanjen stočni fond - sa oko 600.000 krava na oko 200.000.
  • Ja

    17.02.2023 20:56
    Kupujem mleko iz Poljske, uvozno zbog toga sto je tamo granica aflatoksina 0.05%

    Nema to veze sa patriotizmom, znamo da je godina bila uzasna za kukuruz, pun je aflatoksina opet mozda vise nego pre a drzava cuti jer su digli grabicu na 0.5% i "sve je u redu".

    Treba seljacima dati prvo normalnu drzavu pa ce onda imati i normalne uslove poslovanja i razvoja. Ovi sve upropastise losim upravljanjem.
  • Novosađanka

    17.02.2023 15:26
    a šta ćemo sa aflatoksinom?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.