Borel: Predlog je na stolu, nadam se da će ga Vučić i Kurti prihvatiti

Visoki predstavnik EU Žozep Borel potvrdio je da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti pozvani u Brisel 27. februara.

On je dodao da se Srbija ne usklađuje sa spoljnom politikom EU u dovoljnoj meri.

Borel se tokom minhenske Konferencije o bezbednosti sastao sa Vučićem i Kurtijem.
 
"Sastaću se sa njima dvojicom u Briselu 27. februara. Da, pozvao sam ih da dođu i vode celodnevne razgovore jer imamo predlog na stolu i nadam se da će biti u stanju da prihvate taj predlog kao put da normalizuju svoje odnose", rekao je Borel za DW.
Tome su prethodili meseci diplomatske ofanzive na Beograd i Prištinu da prihvate takozvani francusko-nemački papir kao osnovu pregovora.
 
Na pitanje koliko je uvođenje sankcija Rusiji važno za srpski put ka Evropskoj uniji, visoki predstavnik EU je odgovorio: "Tražimo od svih članova međunarodne zajednice, posebno od onih koji su kandidati za članstvo u EU, da se usaglase sa našim sankcijama. Posebno od kandidata tražimo da se usklade sa našom spoljnom politikom."
 
"Svakako da se Srbija ne usklađuje sa našom spoljnom politikom onoliko koliko bismo hteli. To je deo razgovora i angažovanja prema Srbiji“, dodao je Borel.
  • BRIKS i ODKB

    19.02.2023 22:51
    BRIKS nema alternativu!
  • SRB IN

    19.02.2023 22:09
    Nato otima deo Srbije
    Svrha svega je ulazak dela teritorije Srbije u NATO. Širenje Nato pakta je udruženi zločinački poduhvat. Raspad Jugoslavije je njihovo delo. Nema tu šta da se prihvati ili odbije. Oni su tu..nažalost..
  • Iskrena

    19.02.2023 16:46
    Nada
    Vecina se nada da ce konacno da se prihvati plan za Kosovo! Vecina to ne sme da kaze a ne zna za razlog straha.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.