FOTO: Muškarac sprejom išarao kancelarije Inicijative mladih za ljudska prava

Kancelarije Inicijative mladih za ljudska prava (NGO Hab) u centru Beograda išarane su danas oko 16.30 časova.
FOTO: Muškarac sprejom išarao kancelarije Inicijative mladih za ljudska prava
Foto: FoNet (Marko Dragoslavić)
Muška osoba, u crnoj jakni, sa kapuljačom i različitim bojama rukavica, držeći sprej u desnoj ruci, išarala je spolja crnom bojom stakla kancelarije.
Kako je za FoNet izjavio zaposleni u Inicijativi mladih Vladimir Žagrić, ovo je vid zastrašivanja.
 
"Danas smo pripremali izložbu u našim prostorijama i u jednom trenutku videli smo kroz staklo da nam jedna muška osoba spolja šara prostorije. Čim je ta osoba videla da smo ga uočili, počela je da beži uzbrdo ka Studentskom trgu", rekao je Žagrić.
 
 
Inicijativa je policiji prosledila snimke sa sigurnosnih kamera na kojima se jasno vidi lice napadača. 
 
"Ovaj napad usledio je nakon jučerašnje javne i najavljene građanske akcije čišćenja travnjaka i fasade u parku u Mitićevoj rupi na kojoj smo još jednom ukazali i na zahtev Incijative A11 da ovaj park dobije ime Dušana Jovanovića, dečaka koji je ubijen samo zato što je bio Rom. Nakon što je zid zgrade Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju očišćen na njemu su danas osvanule poruke mržnje kojima se, između ostalog, poziva na 'smrt' uz zahtev za oslobođenje iz zatvora pripadnika ekstremističke grupe 'Narodne patrole', od kojih je jedan uhapšen 15. februara zbog posedovanja snajpera. Nepoznata lica prekrečila su i ove poruke danas u popodnevnim časovima i ostavila samo natpis 'Kosovo je Srbija'", kaže Inicijativa u saopštenju.
 
Inciijativa konstatuje da su institucije države odgovorne su za stanje na ulicama, a njihovim nereagovanjem i direktnim targetiranjem aktivista od strane pojedinih predstavnika vlasti, delovanje ekstremističkih grupa se intenziviralo. Ovakve grupe i njihovo štetno delovanje u isključivoj su nadležnosti rada državnih organa, a obračunavanje sa njima nije posao organizacija civilnog društva.
  • EvoOvako

    20.02.2023 02:31
    Možda je u pitanju
    Nezadovoljni građanin sa inicijativom, ali nema keša da plati prostorije u centru grada, pa je ljubomoran na one koji imaju, a verovatno im se ne zna izvor.
  • redamoradabude

    19.02.2023 22:17
    samolabavouhaos
    U Singapuru bi ovaj to cistio dok ne izbrise sve i jos duži vremenski period sve grafite po gradu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija