Bivši načelnik Generalštaba o 5.000 specijalaca: Još jedna lična odluka Vučića bez konsultacija

Nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore Dagan Paskaš ocenio je da je nejasno kako se došlo do broja od 5.000 novih vojnih specijalaca čiji je prijem najavljen do kraja 2023.
Bivši načelnik Generalštaba o 5.000 specijalaca: Još jedna lična odluka Vučića bez konsultacija
Foto: 021.rs
Međutim, kako je rekao Paskaš, predsednik države Aleksandar Vučić odluku je možda doneo bez konsultacija sa nadležnima.
"Nedavno održana sednica Saveta za bezbednost zaključila je da Srbija nema bezbednosnih izazova i pretnji. Šta se to dogodilo da bi se donela ovakva odluka ostaje nejasno, što je donekle i razumljivo", napisao je Paskaš za list Danas povodom konkursa za prijem novih pripadnika specijalnih snaga Vojske Srbije.
On je ocenio da je to možda jedna od odluka "jednog čoveka doneta bez konsultovanja sa nadležnim institucijama države Srbije" i da će vreme proveriti njenu opravdanost i ispravnost, samo da ne bude kasno".
 
Prema njegovoj oceni ostaje nejasno da li je ta najava "rezultat analize i formiranog predloga ili je u pitanju lična odluka", ali da "pomalo zbunjujuće deluje obrnut red radnji kada su organizacijsko-formacijske promene u pitanju".
 
"Mi koji smo nekada to radili znamo metodologiju i put do konačnog predloga rešavanja pitanja ovakvih promena Vojske Srbije", rekao je Paskaš.
 
Ocenio je da formulacija načelnika Generalštaba Milana Mojsilovića da zadatak da Vojska Srbije bude ojačana sa još 5.000 specijalaca "nije lak" upućuje da to nije predmet predloga već je nalog dobijen od državnog vrha na čelu sa predsednikom države.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneo je odluku o organizacionoj dogradnji specijalnih snaga Vojske Srbije, a ministar odbrane Miloš Vučević saopštio je da će broj vojnih specijalaca do kraja 2023. godine sa 1.500 biti povećan na 5.000. U međuvremenu je raspisan konkurs za prijem i obuku specijalaca.
  • Pera Doroslovacki

    21.02.2023 17:41
    OTAN
    Granicu cuvaju policajci,na svakih 70 km jedan ili ni jedan pandur.Seti se neko da uposli 5000 izabranih za nove brigade.Kad se pogleda u potpisane sporazume izmedju srbije i nato,bojim se da je u pitanju nova nato pesadija os maldih srba!!!!
  • Joka

    21.02.2023 11:22
    Privatna vojska AV AVa
    Nemamo mi vise ni generalstab, ni skupstinu, ni vladu, n sudove. Imamo samo na papiru. Jedan narcisoidni covek sam donosi odluke, ne zna se koja je gora od koje. Belivuka zarobili stranci pa sada treba napraviti drugu privatnu vojsku koja nece imati tako ocigledne veze sa kriminalom. Ovi ce biti specijalci kao sto su i strucnjaci iz akademije za mlade nade SNSa. U pravom ratu vod specijalaca nema nikakve sanse protiv voda artiljeraca. Nema te vojske na svetu gde je vecina vojnika u nekakvim specijalnim jedinicama.
  • Z

    21.02.2023 11:01
    @ V
    Sem tih generala u tom generalstabu imali bar jedan pukovnik.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.