Postignut kompromis: Ostaje državna matura, fakulteti ako žele mogu organizovati i poseban test

Prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu Dejan Filipović kazao je da je Ministarstvo prosvete izašlo u susret zahtevima kada je reč o upisu na akademske studije i polaganju državne mature.
Postignut kompromis: Ostaje državna matura, fakulteti ako žele mogu organizovati i poseban test
Foto: Pixabay
Filipović je rekao da je u Rektoratu održan sastanak sa ministrom prosvete Brankom Ružićem i saradnicima u Ministartvu prosvete, kao i sa dekanima fakulteta Univerziteta u Beogradu.
"Moram da izrazim zadovoljstvo da je Ministarstvo prosvete umnogome izašlo u susret BU i našim zahtevima. Zaključak je da fakulteti samaostalno biraju da li će pored državne mature organizovati test posebnih sklonosti ili ne", rekao je Filipović.
Naime, pojedini fakulteti su smatrali da državna matura nije dovoljan kriterijum za upis na visokoškolske ustanove, pa su tražili se pored državne mature u narednih nekoliko generacija zadrži i polaganje prijemnih ispita kako bi se napravila što kvalitetnija selekcija budućih studenata.
 
Kao kompromis nađeno je rešenje da se polaže državna matura, ali da fakulteti koji smatraju da dodatno treba da testiraju studente, organizuju testove posebnih sklonosti.
 
"Ono što je sigurno jeste da će se kao i do sada vrednovati uspeh iz srednje škole, državna matura za fakultete koji se ne odluče za posebne testove sklonosti. Za one koji se odluče za testove posebne sklonosti moraće da uključe i taj procenat u ukupan broj bodova. Biće ostavljeno fakultetima da biraju samostalno da li će da priznaju samo rezultate državne mature ili i test sklonosti", rekao je prorektor za nastavu BU.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija