Begović: Srbija da uspostavi telo za praćenje femicida

Potrebno je da se u Srbiji uspostavi telo za praćenje nasilja nad ženama, odnosno Femicide Watch, poručuju iz Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Kako navodi potpredsednica LSV Bojana Begović, ova partija podržava zahtev Udruženja građanki FemPlatz za uspostavljanja Femicide Watch-a u Srbiji.

"Uspostavljanje ovakvog nezavisnog tela u skladu je sa preporukom specijalne izvestiteljke Ujedinjenih nacija i Nacionalnom strategijom za borbu protiv nasilja nad ženama. Od početka godine, za svega 50 dana, u Srbiji je ubijeno osam žena. Posle svakog ubistva žene, mediji i javnost su prepuni izraza osude i zgražavanja, ali već dva ili tri dana kasnije ovaj problem nestaje iz fokusa. I tako do sledećeg ubistva", navodi Begović.

Dodaje i da je važno da se shvati da je svaki femicid mogao da bude sprečen.
 
"Država mora početi sa sistemskom akcijom, jer se samo tako može raditi u pravcu poboljšanja situacije. Prvi korak mora biti uspostavljanje Femicide Watch", zaključuje se u saopštenju.
  • !?

    23.02.2023 22:24
    Ma moze da porucujete sta hocete niko vas necuje ,niti ima interesa da vas sluša,da se femicid sprečava ovo se nebi dogadjalo.Zrtve koje prezive toliko se ide da im se zivot pretvara u pakao korak po korak sigurno, misle da im se ne moze desiti poslje udaraca nista gore moze ,da zazale sto su ostale zive,sta moraju istrpiti finansijski zdravstveno ali koga briga one imaju reprizu zivota .
  • Zla...

    23.02.2023 12:11
    Opet neka komisija...
    ... krizni štab, telo....:"Prvi korak mora biti uspostavljanje Femicide Watch".
    Prvi korak treba da bude da nasilnik dobije takvu zatvorsku kaznu da mu se "zavrti" u glavi. I to da radi najteže fizičke poslove, da ne bude na teret društva a i da izbaci višak energije.
    A ne : zabrana prilaska".

  • Zemlja čudesa

    23.02.2023 11:33
    Ostali ništa?
    Deca i muškarci, znači, nisu bog-zna-šta bitni i ne treba se mnogo baviti njima ako ih ubiju? Meni to zvuči skroz logično.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija