Jeremić: Ne želim da se mešam u unutrašnju politiku SAD

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da ne želi sa se meša u unutrašnju politiku SAD.
Jeremić: Ne želim da se mešam u unutrašnju politiku SAD
Foto: 021.rs
On je to rekao povodom poziva da svedoči pred Kongresom SAD o navodno koruptivnim poslovima članova porodice američkog predsednika Džozefa Bajdena. 
"To je obračun na vrhu američke politike, između republikanske većine u Predstavničkom domu Kongresa i demokratske administracije u Beloj kući. Ranije je demokratska većina optuživala predsednika Trampa, sada republikanska većina optužuje Bajdena, ali to je njihova unutrašnja politika u koju nemam želju, a ni obavezu da se mešam", rekao je Jeremić listu Danas.
Nekadašnji predsednik Generalne skupštine UN je rekao da su SAD "ozbiljna država" i ocenio da u slučaju da s njim u vezi postoji bilo kakva sumnja, "sigurno ne bi preko medija" bivao pozivan u Kongres, već bi mu poziv stigao iz pravosuđa.
 
"To se nije dogodilo, niti će se dogoditi, jer se ovde radi isključivo o političkom sukobu centara moći u SAD", rekao je Jeremić.
 
Potvrdio je da kao bivši predsednik Generalne skupštine i kandidat za generalnog sekretara UN ima kontakte "u samom vrhu političkog i poslovnog establišmenta i u Americi i u Kini, kao i u Evropi i mnogim drugim krajevima sveta".
 
"Te će veze biti i te kako od koristi kada budemo Srbiju podizali iz blata u kog ju je gurnuo aktuelni režim", dodao je predsednik Narodne stranke.
 
On je ocenio da su saslušanja pred parlamentom "nesumnjivo dobra praksa u demokratskim državama".
 
"Zamislimo da je u Srbiji moguće organizovati anketni odbor u skupštini u kojem bi recimo Miroslav Aleksić ili Vladimir Gajić mogli da ispituju neku od afera koje su potresle državu i javnost, poput slučaja 'Jovanjica' ili povezanost vrha države sa navijačkim grupama i njihovim vođama osuđenim za teška krivična dela", rekao je Jeremić.
 
Nadzorni odbor Predstavničkog doma Kongresa SAD, u kojem opoziciona Republikanska stranka ima većinu, zatražio je od bivšeg šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića dokumentaciju u vezi sa sinom predsednika SAD Hanterom Bajdenom, objavio je ranije NBC. Pismo na pet stranica, u čiji posed je došao taj medij, poslato je Jeremiću, predsedniku opozicione Narodne stranke koji je bio predsednik Generalne skupštine UN od 2012. do 2013. godine.
 
Predsedavajući Odboru Predstavničkog doma za nadzor i odgovornost, republikanac Džejms Komer nazvao je Jeremića "ključnim svedokom u istrazi" poslova članova porodice američkog predsednika Džozefa Bajdena.
  • Ревен

    24.02.2023 10:53
    А пушио си томпусе!
    А желео си да пушиш томпусе и изиграваш светског мангупа. Е мој Јеремићу брзо се са власти зглајза, и шта ти онда остане само срамота и бламирање, ако имаш савести и самопоштовања. Свашта је народ издржао и за твоје време.
  • Detelinara

    23.02.2023 20:18
    Podrška za Jeremića, ovo sve protiv njega rade Vučićevi mediji jer Jeremiću i Narodnoj stranci skače rejting, posle izlaganja njihovih poslanika u skupštini. Vučiću je naglo pala podrška, zbog izdaje Kosova, i njemu nema povratka sa tom politikom, jer gotovo je nema više glasove penzionera zbog Kosova i Rusije, a nema glasove i svih onih koji i pre nisu glasali za njega koji ne trpe SNS lopovluk. Gotov je
  • Nik

    23.02.2023 19:59
    Potpuno ispravan i razuman stav Vuka Jeremića. Naravno, ovde se koristi svaka prilika da se iskaže netrpeljivost prema njemu, pa tako i ovo pozivanje na svedočenje u SAD, kao je da je to nešto negativno po njega.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.