NVO: Lekari beogradske Hitne pomoći dežuraju na komeracijalnim sadržajima, trpe građani

Značajan broj lekara beogradske Hitne pomoći angažovan je na dežurstvima komercijalne prirode, iako im je primarna obaveza zbrinjavanje urgentnih pacijenata, rekli su danas predstavnici NVO.
NVO: Lekari beogradske Hitne pomoći dežuraju na komeracijalnim sadržajima, trpe građani
Foto: 021.rs
To su danas izjavili predstavnici pokreta Pravo na život - Meri i Građanskih inicijativa, napominjući da to znači duže čekanje građana kada zovu tu službu.
"Beogradska Hitna pomoć ima najmanje intervencija u odnosu na broj stanovnika u Srbiji i najmanji broj terenskih ekipa", rekao je predsednik pokreta Pravo na život - Meri Dejan Zejnula, navodeći da su upoređeni podaci o efikasnosti rada u četiri zavoda za urgentnu medicinu - u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, na osnovu 1.200 zvanično dostupnih dokumenata.
On je istakao da je uzrok tome što su ekipe beogradske Hitne pomoći raspoređene da dežuraju i na javnim manifestacijama, javnim površinama, sudovima, sportskim centrima, kao i da se to plaća iz budžeta.
 
Prema njegovim rečima, u beogradskoj Hitnoj pomoći interveniše u proseku 21 ekipa, a zaposleno je 230 lekara, koliko je i predviđeno propisom, 297 tehničara i 265 vozača, tako da bi moglo da bude duplo više terenskih ekipa u odnosu na sadašnje stanje da nije angažovanja u sklopu komecijalnih delatnosti.
 
"Na hiljadu stanovnika beogradska Hitna pomoć interveniše 64 puta, u Kragujevcu 103, Nišu 100, a u Novom Sadu 98 puta", rekao je Zejnula, koji je naveo da lekari ćute, plašeći se otkaza.
 
On je naglasio da lekari nisu krivi zbog toga, već rukovodici Zavoda kao i čitav sistem, posebno što ne postoji zakonska regulativa za ovu oblast tako da su u septembru podneli Skupštini Srbije predlog Zakona o Hitnoj pomoći, pozivajući poslanike da pokažu više interesovanja za to.
 
"Mi ćemo podneti krivičnu prijavu protiv rukovodioca Zavoda, Gorana Čolakovića za nesavesno poslovanje i zloupotrebu položaja jer se ovakvim postupanjem ugrožava život građana", rekao je Zejnula.
 
Prema njegovim rečima, nakon reagovanja ovog pokreta, Ministarstvo zdravlja je naložilo da se neke takve ambulante, van Zavoda, zatvore jer su mimo propisa. Takođe je naveo da su predstavnici pokreta tražili sastanak sa rukovodstvom Zavoda, a da postoje znaci da će ih uskoro primiti ministarka zdravlja Danica Grujičić.
  • Novosadjani

    23.02.2023 19:51
    A sta radi novosadska hitna???? Pola ekipa u smeni dezura na nekom javnom dogadjaju,a dispecer na 194 prica gradjanima kako nema ekipa i ko da izadje. Pola nam pacijenata sa infarktom zavrsi u Urgentnom centru, zato sto nema ko na teren da izadje, a ekipe dezuraju
  • Leo

    23.02.2023 19:31
    Beogradska neljubaznost
    Što se tiče Beograda, i uopšte javnog servisa gradjana, bez obzira na oblast, oduvek je vladala velika neljubaznost medju pružaocima usluga, nadmenost, nevaspitanje, drčnost i korumpiranost. Eto takva nam je prestonica. Ono što se u drugim gradovima ili opštinama završi najnormalnije, to u Beogradu nije moguće jer tamo vlada javašluk i bezobrazluk.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.