Sa protesta zatraženo da femicid bude definisan kao posebno krivično delo

Neformalni feministički kolektiv Ženska solidarnost i udruženje FemPlatz organizovali su protest ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu.

Zatražili su da femicid, odnosno ubistvo žena i devojčica, bude definisan kao posebno krivično delo.

Nekoliko desetina učesnika skupa, koji su nakratko blokirali saobraćaj na raskrsnici Nemanjine i Ulice kneza Miloša, zatražilo je i osnivanje nezavisnog tela koje bi se bavilo prevencijom femicida kao i uspostavljanje javno dostupnog registra femicida. 
Učesnici protesta nosili su transparente sa natpisima "Nije tragedija već zločin", "Nijedna više", "Stop femicidu".
 
Protest pod nazivom "Nijedna više - Stop femicidu" završen je bez incidenata.  
 
Tokom prošle godine, u Srbiji je, po navodima nevladinih organizacija, zabeleženo 27 femicida.
  • Vladan

    26.02.2023 10:17
    @Globalni

    Znao sam da među nama ima svakakvih debila, ali sam ipak mislio da smo čak i kao ovako vrlo raspalo i neuređeno društvo odmakli od idiota koji misle da serije i filmovi izazivaju nasilje.
  • komsinica

    25.02.2023 21:54
    Koliko smo razumeli povod ovog skupa je svirepo ubistvo dvogodisnjeg deteta, koje je isto tako moglo biti i musko. Ovaj skup je nazalost promosio temu, a organizovan je da bi eto neke NVO skrenule paznju na sebe i opravdale svoje postojanje. Vrlo neukusno i nepromisljeno. Niko ne moze biti oslobodjen krivice samo zato sto je zensko, drugo u pitanju je ubistvo DETETA i potpuno je nabitno kojeg je pola, pa nisu muska deca u nasilnickim porodicama izuzeta od nasilja. U ovakvim nazovi porodicama ugrozena su SVA DECA !!!
  • Milan

    25.02.2023 21:35
    A da je decak u pitanju onda nikom nista?????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija