Društvo direktora škola predložilo nov način ocenjivanja đaka: Da se izbegne kampanjsko učenje

Društvo direktora škola Srbije pripremilo je predlog Ministarstvu prosvete za promenu Pravilnika o ocenjivanju, kako bi zaključene ocene na polugodištu i na kraju školske godine bile pravednije.
Društvo direktora škola predložilo nov način ocenjivanja đaka: Da se izbegne kampanjsko učenje
Foto: Pixabay
Još jedan cilj je da se zaboravi na kampanjsko učenje, piše Euronews Srbija.
Oni su ukazali na problem kod utvrđivanja ocene dovoljan (2), sa aritmetičkom sredinom od 1,50. Naime, učeniku je dovoljno da kod jedne provere znanja bilo kojom tehnikom dobije ocenu 3 ili 4 i tada mu sve ocene mogu biti nedovoljne i on će imati uslov za ocenu dovoljan (2).
"Ovo neke učenike podstiče na kampanjski rad i oni ne uče kontinuirano, što nije dobra vaspitna i pedagoška praksa. Takođe, veliki je raspon ocena koje se u elektronskom dnevniku pokazuju na dve decimale, a svode se na istu ocenu. Tako, na primer 1,66 i 2,33 ili 2,66 i 3,33 ili 3,66 i 4,33 su ista ocena, 2, 3, odnosno 4", navedeno je u dokumentu Društva direktora škola Srbije.
 
Direktori imaju predlog i kako da se reši taj problem.
 
"U smislu prevazilaženja ovog problema i da bi svaki odgovor učenika imao podjednak pedagoški značaj (ne formalno-pravni) predlog je da se u Pravilniku o ocenjivanju predvidi da za učenika čiji je modus (to jest najčešća ocena u nizu 1) uslov za izvođenje ocene dovoljan (2), bude aritmetička sredina 1,75. Uz to, možda treba razmišljati i o tome da se zaključne ocene izvode sa dve decimale, a ne da se zaključuju na cele ocene od 2 do 5. Ovo bi sigurno doprinelo objektivnijem uspehu učenika i na pravi način bi se vrednovao rad učenika i njihovo ispunjenje ciljeva nastavnih programa", navodi se u dokumentu.
  • kiki

    01.03.2023 10:57
    Moc u rukama nastavnika
    Ima jedna skola koja se zove Ratko Mitrovic i u njoj jedna nastavnica matematike koja ne ume lepo da predaje, a od dece trazi kao da su odrasli. Kasni na pismene i kontrolne bar 10 min, da deca manje uspeju da urade, pred kontrolni im ne daje domaci da bi sto gore uradili i obavezno daje 1 zadatak koji nikada ranije nije radjen u skoli. U toj skoli 5 iz matematike ne postoji, odnosno dobiju je samo deca koja su izvanredni matematicari, na nivou Nikole Tesle. Niko joj nista ne moze, jer nema dovoljno nastavnika matematike u zemlji. Eto, toliko o pravednosti sistema. Samo gledaju kako da spuste decu.
  • inspektor trtović

    28.02.2023 13:17
    Najbolji način ocenjivanja jeste na kraju polugodišta, polugodišnjim testom od 1-100, tako bi se svi naterali da uče, ali bi bilo i dosta stresa
  • Sima kosmos

    26.02.2023 21:02
    Isti ti direktori na kraju godine ili polugodišta vrše pritiske na nastavnike koji su principijelni prilikom ocenjivanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.