Vučević o dronovima Željka Mitrovića: Spremni smo da ih testiramo

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da su to ministarstvo i Vojska Srbije spremni da testiraju dronove kompanije "Pink research and development center" (PR-DC), u vlasništvu Pink medija grupe.
"Ono što mogu da kažem, što se tiče ministarstva odbrane i Vojske Srbije, mi smo spremni da to testiramo kada se kompanija 'PR-DC' javi u zvaničnu proceduru i uđe u ocenjivanje od strane tehničko-opitnog centra pri Generalštabu i da vojska naša testira i kaže da li je to korisno i upotrebljivo", rekao je Vučević za TV Pink.
On je naveo da ne izbegavaju prihvatanje proizvoda domaćih kompanija, kao i da ne želi da uđe u narativ "da se neko nekome ruga apriori i da ga isključuje zato što ga voli ili ne voli".
"Mi gledamo šta je korisno i da li je funkcionalno. Ako to zaista radi, a ja neću da kažem da sam skeptičan, već želim da to testiramo, pretpostavljam da će predsednik republike (Aleksandar Vučić) već proceniti da li nam je potrebno to naoružanje", kazao je Vučević.
 
Upitan šta bi ta kompanija mogla da proizvodi za potrebe vojske, Vučević je rekao da su to dronovi koji nose određena minska ili eksplozivna sredstva, od dronova-kamikaza, do onih koji će ispuštati eksplozivna sredstva i vraćati se nazad.
 
Naglasio je da je Vojska Srbije orijentisana isključivo defanzivno, za "zaštitu odbrane neba i teritorije".
 
"Ne spremamo se da nekoga napadnemo, ne spremamo se da nekoga ugrozimo. Mi vojsku organizujemo, jačamo, opremamo, obučavamo da bude u stanju i kondiciji da može da brani naše građane i našu državu", rekao je on.
 
Kazao je da se rade procene dešavanja u Ukrajini, Nagorno-Karabahu, kao i onoga što se dešava u neposrednom okruženju Srbije.
 
"Sve ono što se kupuje, kupuje se na osnovu procena stručnjaka, ljudi koji su eksperti za te stvari, a procenjujući izazove, rizike i opasnosti sa kojima se mi kao država i narod suočavamo", naveo je Vučević.
  • Kvazimodo

    27.02.2023 12:09
    Dambo
    Sedi, jedan…
    Nekada je bolje pokriti se ušima i ćutati.
    Postoji puno životinja koje tako opstaju i dugo žive recimo pijavice, prilepci, pantljičare… nisu neki lavovi i tigrovi ali i to su živa bića i mama ih sigurno voli…
  • @mile021

    27.02.2023 11:58
    Ih Mile al' si smešan. Pa AV je stručnjak univerzalnog profila, za sve. Zlobnici bi rekli da ima izražen Sindrom Boga, ali to su samo zlobnici.
  • Tja

    27.02.2023 11:43
    Ka'ce dronovi dileri i crtaci grafita kolegama?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.