Kurti: Prihvatili smo sporazum, nije potpisan jer to nije htela srpska strana

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je, posle nove runde dijaloga u Briselu, da su Kosovo i Srbija prihvatili evropski predlog sporazuma.

Naveo je da je on tražio da sporazum bude potpisan, ali da to nije prihvatio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Danas smo imali konstruktivan sastanak u Briselu koji je bio potvrda da je evropski predlog prihvatljiv i bez promena. Ja sam još ranije rekao da je on dobra osnova za dalje diskusije i solidna osnova za napredak", kazao je Kurti.
Dodao je da je sada fokus na planu implementacije sporazuma i da će uslediti ono što se zove "šatl diplomatija".
 
"Na dobrom smo, jednosmernom putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije i za dobrosusedske odnose", rekao je Kurti.
 
Govoreći o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, Kurti je rekao da se o njoj govori u 10. članu sporazuma.
 
Kazao je da nije potrebno da on to tumači kada će svi biti u mogućnosti da ga čitaju, pošto će tekst sporazuma brzo biti objavljen.
 
"To je sporazum koji u potpunosti uspostavlja ravnopravnost stranaka, to je sporazum simetrije, dobrosusedstva i saradnje u budućnosti, uvek na demokratski i evropski način. Nisam potpisao sporazum jer druga strana nije bila voljna da potpiše. Izrazio sam spremnost i interesovanje da potpišem ovaj tekst. To ne bi bio prvi tekst sporazuma koji su potpisali premijer Kosova i predstavnik Srbije", kazao je Kurti.
 
Dodao je da su on i premijerka Srbije Ana Brnabić zajedno sa četvoricom premijera drugih zemalja potpisali tri sporazuma.
 
U Briselu je danas održan sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića kojim je posredovao visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozef Borel.
  • Rajko

    28.02.2023 17:16
    Referendum pa potpisujte sta hocete.
  • Proleter

    28.02.2023 08:11
    Poturiće fikusa da potpiše kao što je poturio Dačića za Briselski sporazum. Lisac je to
  • zztop

    28.02.2023 07:58
    Kurti poručuje da je on zadovoljniji EU planom nego ovaj naš pregovarač koji će nas sad smarati objašnjenjima da se nije moglo više...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija