Krušik: Ni na koji način nismo povezani sa prodajom oružja Ukrajini

Kompanija Krušik negirala je da je povezana sa prodajom oružja Ukrajini.
Krušik: Ni na koji način nismo povezani sa prodajom oružja Ukrajini
Foto: Pixabay
Povodom pisanja ruskog prodržavnog medija Mash o tome da je iz Srbije, preko Turske i Slovačke, u Ukrajinu izvezeno 3.000 Krušikovih raketa M121 od 122 mm, iz ove kompanije navode da ni na koji način nisu povezani sa prodajom tog naoružanja krajnjem korisniku iz Ukrajine, prenosi N1 pisanje provladinih medija.
"Kao i mnogo puta do sada, bez prethodne provere, ne obazirući se na štetne efekte svog brzopletog rada, pojedini mediji su prenosili vest o prodaji Krušikovih raketa. Ovom prilikom, informišemo javnost da kompanija Krušik ni na koji način nije povezana sa prodajom raketa krajnjem korisniku iz Ukrajine", navodi se u saopštenju Krušika.
"Uvidom u objavljenu dokumentaciju, uzevši u obzir mogućnosti računarskih programa i maštovitost novinara, izražavamo sumnju u autentičnost dokumenata, budući da se spominju dve različite rakete", dodaje se u saopštenju.
 
Kako su istakli, apeluju na "određene medijske redakcije, da u ovoj kompleksnoj situaciji, ne izgube iz vida misao da se ovakvim delovanjem nanosi šteta i loša reputacija Republici Srbiji, namenskoj industriji Srbije i fabrici Krušik".
 
Podsetimo, ruski prodržavni medij Mash objavio je tekst o izvozu Krušikovog oružja, preko Turske i Slovačke, u Ukrajinu.
 
Prema pisanju tog medija, Srbija je Krušikovo oružje - 3.500 raketa M21 od 122 mm - izvezla u Tursku, posredstvom kanadske firme, a Turska je, potom, isto to oružje posredstvom američke firme, preko Slovačke, izvezla za Ukrajinu.
 
"Mi naše oružje i vojnu opremu ne prodajemo nijednoj strani u sukobu. Da li privatne kompanije kupuju na trećim tržištima i prodaju kompanijama u nekim drugim državama - to nije pitanje za Srbiju", rekao je ministar odbrane Miloš Vučević, odgovarajući na poslaničko pitanje.
 
Potencijalni problem u ovoj priči bi mogla da bude jedna od zakonskih odrednica koja kaže da krajnji kupac - u ovom slučaju Turska, ne može da izveze uvezeno oružje bez odobrenja nadležnog ministarstva države porekla - u ovom slučaju Srbije.
  • Cocco

    28.02.2023 12:42
    Ma to mora da je onaj Obradović!
    On je tu nešto muljao, no sreća, naša neporočna vlast na vreme reagovala i odstranila ga. Sada svi ćute i ne mešaju se...
    Tako će proći svi koji se nešto bune i ukazuju!
  • Zare

    28.02.2023 12:04
    Osuda stize iz Kremlja preko Mash-a, kao da smo mi vec ruska gubernija! Po svim pravima Ujedinjenih nacija pa i moralnim, dozvoljeno je slati oruzje napadnotoj zemlj pa mi nije jasno cemu to opravdavanje!?
  • zztop

    28.02.2023 10:28
    Ma da krušik prodaje samo one školske rakete i mine , a kad je onaj ukrajinski avion pao mine roknile ko prave , gde li je dr. neša , za tatu znamo gde je...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija