Društvo sudija Srbije o smenama zbog istrage EPS-a: Očekujemo hitnu reakciju Državnog veća tužilaca

Društvo sudija saopštilo očekuje "hitnu i odgovarajuću reakciju Državnog veća tužilaca, tela čija je ustavna svrha da štiti samostalnost nosilaca javnotužilačke funkcije".
Društvo sudija Srbije o smenama zbog istrage EPS-a: Očekujemo hitnu reakciju Državnog veća tužilaca
Foto: 021.rs

U saopštenju Društva sudija Srbije se ukazuje na to da je dosadašnji pravni okvir "dozvoljavao" da dođe do ovakvih situacija - uticaja na tužioce u istragama, što je bio jedan od razloga zbog kojih je bilo potrebno izmeniti tužilačke zakone.

Ukazali su i da "doneti pravosudni zakoni ne dozvoljavaju više neopravdano odstupanje od godišnjeg rasporeda (oduzimanje predmeta i raspoređivanje tužilaca u druga odeljenja) a, ukoliko bi do toga ipak došlo, obezbeđuju javnim tužiocima delotvornu pravnu zaštitu - pravo na prigovor na godišnji raspored poslova o kome će odlučivati komisija Visokog saveta tužilaštva".

Društvo sudija navodi da je uvereno da će novim zakonskim rešenjima "biti otklonjena i za ubuduće onemogućena samovolja, proizvoljnost i pristrasnost u donošenju odluka glavnih javnih tužilaca o raspoređivanju nosilaca pravosudnih funkcija u pojedina odeljenja, odnosno pravne oblasti".
 
"Time će se stvoriti klima u kojoj će svaki tužilac moći da obavlja svoj poziv u punom kapacitetu, samostalno i odgovorno, u skladu sa svojim ličnim i profesionalnim integritetom, znanjem i sposobnostima", zaključuje se u saopštenju.
 
Tužiteljkama Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojani Savović, koja je duže od godinu dana vodila istragu oko EPS-a i naložila hapšenje šest osoba osumnjičenih za korupciju, i Jasmini Paunović, koja je sa njom radila na tom slučaju, oduzet je krajem februara slučaj EPS-a, a Savović je i prebačena na drugo radno mesto.
  • Dušan

    01.03.2023 14:27
    Da li glavni tužilac na osnovu svojih ovlašćenja ima pravo da smeni zamenika tužioca sa slučaja, ako su imali neslaganja oko istog u proteklom vremenu, zbog ne preduzimanja radnji i sl., jer mi to neznamo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija