Novi slučaj malih boginja registrovan u Srbiji: U Novom Sadu i dalje dvoje zaraženo

Broj zaraženih malim boginjama u Srbiji porastao je sa 39 na ukupno 40 slučajeva od sredine februara do danas.
Novi slučaj malih boginja registrovan u Srbiji: U Novom Sadu i dalje dvoje zaraženo
Foto: Pixabay
Na teritoriji Smedereva registrovano je ukupno 36 slučajeva morbila, od kojih je 35 potvrđeno u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", dok je jedna obolela osoba porodični kontakt sa laboratorijski potvrđenim slučajem.

Radi se o 21 nevakcinisanom detetu, svako mlađe od dve godine života, tri osobe predškolskog uzrasta i 12 odraslih osoba sa nepoznatim i nepotpunim vakcinalnim statusom.

Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod dvoje obolele dece, poručuju u Batutu.
 
Na teritoriji Novog Sada registrovana su dva slučaja morbila. Dana 2. februara su morbile potvrđene kod nevakcinisanog devetogodišnjeg deteta, a 13. februara potvrđeno je obolevanje osobe iz kontakta uzrasta 40 godina.
 
Na teritoriji Beograda takođe su registrovana dva slučaja morbila. Dana 17. februara morbile su potvrđene kod deteta uzrasta četiri meseca, a 18. februara potvrđeno je obolevanje osobe stare 21 godinu. Gradski zavod za javno zdravlje Beograd je prijavio porodičnu epidemiju 20. februara.
 
Dana 12. januara Zavod za javno zdravlje Požarevac je prijavio epidemiju u Smederevu. Epidemiološka služba Zavoda sprovodi epidemiološko istraživanje i koordinira merama sprečavanja širenja bolesti.  
 
Od 11. januara na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije.
 
U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. 
 
Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike, praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda, među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija