Pronalascima proslavio "Zastavu" i "Petoletku" - živi s manje od 25.000 dinara

Nebojša Milošević je i danas na pola puta između Kragujevca i Trstenika, te nije ni čudo što je onda svoj kratki radni vek proveo što u "Zastavi", što u "Prvoj petoletki".

Kako piše N1, bez njega ne bi postojali ni "fića", ni "jugo 45" ili "55", ni "florida". Uštedeo je "Zastavi" milijarde dinara, a zbog unapređenja motora tenka (turbomotora), kojim se i danas ponosimo, kako veruje, proglašen je tehnološkim viškom.

Sa 27 godina staža u tri fabrike – "Zastava", "Prva petoletka", "Saponija" – ostaje kao tehnloški višak i 20 godina na birou bez nadoknade. Od 1993. pa sve do 2013, proveo je na birou, bez zdravstvene knjižice i kako kaže – bez "žute banke".

"Kad je Alatnica – kad je odglumljen stečaj Altanice 1998. godine, ja sam Privrednom sudu u Kraljevu podneo zahtev da ja imam autorska prava u toj firmi, da mi ta firma nije nadoknadila autorska prava… Sve je rešeno, samo je moj predmet ostao nerešen – bez ikakvih komentara", rekao je Milošević u emisiji "Da sam ja neko". 
 
Još su se onda prodavali rezervni delovi za "floridu" i "juga", što sam ja konstruisao, država je i dalje uzimala porez na promet, a on za to nije dobio ni dinara. 
 
Ovaj šumadijski genije, čiji je koeficijent inteligencije 203, živi sa manje od 25.000 dinara svoje i oko 18.000 Mirine penzije, i zna da ništa ni danas ne bi mogao drugačije.
 
Bez onoga što je on osmislio ne bi bilo ni nemačkog retardera na nemačkim kamionima. Na pitanje da li se neko okitio njegovim pronalascima, kaže: "Kud i kamo, i čitave firme".
Ovaj genije je osmislio i mašinu za prikupljanje polena, napravio prototip…
 
Sada radi na mašini koja može da koristi okolnu energiju – energiju i biljaka, vode, sunca, svega iz okoline – i to sa velikih daljina. I da šalje na velike daljine, dodaje. Milošević kaže da je to šlag na torti njegovih pronalazaka. Uz pomoć tog uređaja pronašao je, do sada, kako kaže – više od hiljadu lokacija na kojima je nađena voda.
 
Emisiju o Nebojši Miloševiću pogledajte na N1.
  • Zora

    02.03.2023 18:23
    Novcana nagrada
    Predsednik Vucic treba da poseti licno Nebojsu Milosevica i da mu on isprica svoju biografiju i da mu pokaze slike iz fabrika sta je sve osmislio. Verujem da ce biti nagradjen od strane drzave za svoje izume i da uziva do kraja zivota. Sto se tice Nikole Tesle, Srbija ga prigrlila kako rece Milan iz NS to me necudi ali sto ga je prigrlila Hrvatska i stavila lik na novcanicu a spalila mu rodnu kucu, celo selo i crkvu gde mu je otac sluzbovao i ne srame se. Bitno da mi pljujemo po svemu nasem ,sta da ocekijemo od drugih.
  • Sremac

    02.03.2023 14:42
    Ne smnjam...
    Da ce ova nepravda biti ispravljena,ako predsednik ovo bude saznao.Da se kladimo!
  • Bojan

    02.03.2023 14:40
    ...
    "Tako je i Tesla prošao u Srbiji."

    Tesla je u Srbiji bio jednom u životu kada je dočekan uz najviše počasti. O čemu ti pričaš?
    Ili da citiram velikog naučnika iz vremena upravo te posete...

    "Svoju radost, koju ja ovoga trenutka osećam, ja ne umem da vam iskažem, ali se radujem što mogu ovom prilikom da pred vama, mila braćo, izrazim svagda svoje najmilije zadovoljstvo, da sam bio i da vazda ostajem samo Srbin i ništa više. Dešava se gosodo, da čovek, udaljen od svoje otadžbine zanet poslom kakvim se ja zanimam, po katkad smete s uma svoje ime, svoju narodnost i svoju otadžbinu. Ali toga, gospodo, kod mene nikad nije bilo, a nadam se da ga i neće i ne može nikad ni biti. Ako se ja i ne nalazim među vama, da kao i vi što više privredim na oltaru srpske misli, ja radim drugi posao, na drugi način proslavljam ime srpsko i na drugi način radim i trudim se, da koliko mogu i ja što korisno privredim svome narodu i svojoj miloj braći. I ako ima kakve slave i zasluge za čovečanstvo, da se pripiše mome imenu, to ta počast još više pripada srpskom imenu, srpskom narodu iz čije sam sredine ja ponikao", rekao je Tesla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija