Dačić: Članstvo u EU prioritet Srbije, ali je pitanje da li je to pokretna meta

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da od početka rata u Ukrajini iz Srbije nije izvezeno oružje ni jednoj od strana u sukobu.
"Srbija, a to mogu da tvrdim, jer moje Ministarstvo daje dozvolu za izvoz, ne izvozi vojnu opremu ni u jednu zemlju za koju smatramo da bi bila problematična i sporna na bilo koji način", rekao je Dačić.
On je naglasio da govori o legalnim institucijama koje mogu da izvoze oružje.
Prethodno je Moskva zatražila od Beograda zvaničan stav o informacijama da je Ukrajini isporučeno srpsko oružje, što je objavila portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
 
U ruskim medijima i na Telegram kanalima pojavili su se navodi da je Srbija preko Turske i Slovačke tajno isporučila Ukrajini 3.500 raketa za raketne sisteme "Grad".
 
Kompanija Krušik je ove nedelje saopštila da ni na koji način nije povezana sa prodajom raketa krajnjem korisniku iz Ukrajine.
 
Navode da Srbija izvozi oružje u Ukrajinu prethodno je negirao i ministar odbrane Miloš Vučević.
 
Dačić: Pritisci na Srbiju
 
Dačić je naveo da su danas ogromni pritisci na Srbiju sa ciljem zaokruživanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.
 
Rat u Ukrajini, ocenio je, ogolio je licemerje nekih zemalja kada je reč o očuvanju principa teritorijalnog integriteta.
 
Srpski šef diplomatije rekao je da je članstvo u EU prioritet Srbije, ali da je pitanje da li je to pokretna meta.
 
Za rad spoljne politike, naveo je Dačić, bitna je sinergija umnih glava i institucija kako bi se posedovale sve informacije o planovima neprijatelja i o geostrateškim kretanjima, a u cilju što boljeg pozicioniranja Srbije.
 
Dačić je rekao da Srbiji nisu potrebne diplomate i izaslanici da prenose šta piše strana štampa, jer se to može pročitati na internetu, već informacija za donošenje ključnih odluka.
  • Komentar

    04.03.2023 14:42
    Sve je to lepo
    Dačicu, jel ti rekao Antic gde je pruga u Kostolcu?
  • Daqzx

    04.03.2023 09:32
    "Članstvo u EU prioritet Srbije"

    da li je?
  • /

    03.03.2023 22:27
    /
    zbog tebe smo izgubili 30g a ipak ce biti eu.
    cemu izgubljene godine i zivoti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija