Održano pripremno ročište na suđenju ukrajinskom obaveštajcu za pranje novca

Pripremnim ročištem u Višem sudu u Nišu danas je počelo suđenje Ukrajincu Andriji Naumovu (41) koga Više javno tužilaštvo tereti za pranje novca.
Održano pripremno ročište na suđenju ukrajinskom obaveštajcu za pranje novca
Foto: 021.rs (ilustracija)
On je uhapšen 7. juna prošle godine prilikom pokušaja da pređe iz Srbije u Severnu Makedoniju vozilom u kome se nalazilo 608.000 evra i 125.000 dolara.
Advokat okrivljenog, Milan Petrović kazao je da su odbrana i tužilaštvo na današnjem ročištu izneli uvodna izlaganja.
Petrović je rekao da će na narednom prestresu biti saslušan okrivljeni i lično se izjasniti o optužnici.
 
Kako je naveo, odbrana još nema nikakvu informaciji o njegovom izručenju Ukrajini i na tu odluku se još čeka.
 
Ukrajinske vlasti su zatražile od Srbije njegovo izručenje u kome je navedeno sedam različitih krivičnih dela, uglavnom ekonomskih.
 
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski oduzeo je Naumovu čin brigadnog generala i proglasio ga izdajnikom, nakon što je u Srbiji saopšteno da je uhapšen.
 
Naumov je nekada radio u državnom tužilaštvu, Službi bezbednosti Ukrajine, a rukovodio je Državnom agencijom za Černobilj. Iz Ukrajine je otišao pred samu invaziju, 23. decembra, a juna je uhapšen na graničnom prelazu Preševo.
 
Branilac osumnjičenog Milan Petrović ranije je rekao je da se njegov klijent sa porodicom preselio u Tursku i da je bio samo u prolazu kroz Srbiju.
 
On je takođe kazao da se Naumov protivi izručenju jer strahuje za svoj život, pošto je u Ukrajini na njega bio organizovan pokušaj atentata.
 
O izručenju Naumova odlučuje Ministarstvo pravde Srbije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija