Lajčak: ZSO je obaveza Prištine već deset godina, neće uticati na funkcionalnost Kosova

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da je Zajednica srpskih opština međunarodna obaveza Prištine koja postoji deset godina, a ne nešto što je nedavno otkriveno.

On je naveo da takva zajednica neće uticati na funkcionalost Kosova.

"Pođimo od činjenica. Osnivanje ZSO deo je Briselskog sporazuma koji su Kosovo i Srbija postigle i potpisale 2013. godine. Sporazum je ratifikovan u skupštini, što znači da je to međunarodna obaveza Kosova. Dakle, to nije nešto što je otkriveno juče ili prošle godine, to je nešto što postoji skoro deset godina. Zato to treba sprovesti", izjavio je Lajčak.
On je rekao da bi voleo da se o ZSO više razgovara u okviru dijaloga, a manje kroz individualne izjave.
 
"Mi smo u našim dokumentima ponovili da svi unapred potpisani sporazumi moraju da se sprovedu. ZSO je dobio veliku pažnju i o njemu se mnogo raspravlja u javnosti. Voleo bih da bude manje javne rasprave, a više diskusije u okviru dijaloga, gde treba da se definišu parametri", naveo je.
 
Lajčak je naglasio da će parametre kako će se razvijati ZSO odrediti Priština i Beograd.
 
"Na Kosovu i Srbiji je da se dogovore šta će biti, a šta neće. U procesu dijaloga Kosovo i Srbija su ravnopravne strane. Nijedna strana ne može protiv njene volje nametati svoju volju drugoj strani", rekao je Lajčak.
 
Prema njegovim rečima, postoje evropski modeli slični ZSO, koji su "ojačali funkcionalnost države, a ne oslabili".
 
"Sa našim partnerima razgovaramo o postojećim modelima koji jačaju funkcionalnost država, a ne slabe ih, tako da smatramo da nema prostora za strah. Niko nema interes da slabi funkcionalnost Kosova. Na to ne treba da gledamo kao na pretnju, kaznu ili kompromis, već kao obavezu. Takođe treba gledati i kao na izgradnju poverenja kosovskih Srba i vlade u Prištini", dodao je izaslanik.
 
Lajčak je dodao i da bi odlukom kosovskog ustavnog suda, Zajednica srpskih opština trebalo da bude osnovana.
  • Štaaa ???

    04.03.2023 13:05
    Ovaj kaže da već potpisan ZSO će da se sada ponovo raspravlja u okviru dijaloga ? I kaže treba da se definišu parametri o ZSO koji je več, definisan, potpisan, i Srbija ispunila svoje tačke iz Briselskog sporazuma, a Priština nije ?! Ovu priču nebi progutao ni majmun iz šume, a ne čovek kao smisleno biće ! Dok Kurti ne formira već potpisanu ZSO, nema dalje ni 1 cm !
  • V5

    04.03.2023 07:33
    Ko ovo razume?
    Posle 10 godina Lajčak baš požurio sa objašnjenjima.
  • w/e

    04.03.2023 00:20
    bravo
    Pravo lice EU.

    Ovo je obaveza Kosova vec 10 godina, nista tu nije novo, niti ce se ista menjati. Srbija je naravno u obavezi da sprovede sve sto potpise, a Kosovo posto nije ni drzava, ne mora nista, u svakom slucaju sta god urade, imaju bezuslovnu podrsku sa zapada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija