"Vučić koristi EU kao bankomat"

Holandski evroposlanik Tejs Rojten iz grupe Socijaldemokrata zatražio je od Evropske komisije da objasni "svoju nerazumljivu politiku" prema Srbiji.
"Vučić koristi EU kao bankomat"
Foto: 021.rs

On je naveo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić koristi EU kao bankomat.

Rojten traži od Komisije da odgovori šta će preduzeti da ohrabri Srbiju da potpiše predlog EU i da li će obustaviti isplate Srbiji u okviru Ekonomskog i investicionog plana dok njen predsednik ne potpiše i ne pokaže kredibilnu posvećenost implementaciji predloga EU.

"Vučič koristi EU kao svoj bankomat, a zatim se okrene i odbija da potpiše sporazum uz posredovanje EU sa Kosovom", napisao je Rojten na Tviteru gde je objavio i tekst svog pitanja Evropskoj komisiji na koje traži pisani odgovor.
 
Rojten navodi da je evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji 28. februara predstavio paket finanansijske podrške Srbiji od 2,2 milijarde evra, od čega su 600 miliona grantovi. Kako je dodao, to je najveći grant EU Srbiji do sada.
 
Na konferenciji za novinare tom prilikom, evropski komesar je nazvao Srbiju, koja postaje sve autoritarnija, "prijateljem" i rekao da je sam dan (predstavljanja paketa) "poseban" i "veoma simboličan".
 
"Iste večeri predsednik Srbije je na nacionalnoj televiziji rekao da ne želi da potpiše sporazum uz posredovanje EU o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije koji je navodno dogovoren prethodnog dana i koji je premijer Kosova bio spreman da potpiše", navodi Rojten dalje u pismu Komisiji.
 
Rojten pita Komisiju da li, u svetlu odbijanja predsednika Srbije da potpiše predlog EU, deli mišljenje da komesarova poseta Srbiji, njegove pohvale i davanje najvećeg do sada granta Srbiji može da ukazuje da EU podržava opstrukcionizam Srbije.
 
Holandski evroposlanik je, pored ostalog, član Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (AFET) i zamenik člana delegacije EU u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija.
  • Marko

    07.03.2023 08:27
    Radni logori okupatora
    A EU zahvaljujuci tom kolonijalnom namesniku koristi nase radnike kao robove i iznosi profit iz Srbije. Nisu strani investiri doslu ni u jednu zemlju da je razvijaju vec da je eksploatisu, primer Velike Britanije u Indiji.
  • Stevo

    06.03.2023 16:44
    Videćete vi izdajnici Kosova sutra oko 10, kad dođu moji članovi na posao pa vas unište minusima!
  • Драган

    06.03.2023 15:41
    Дабоме
    Вучић је генијалац, треба те ЈевРопске луде искористити а не да они искоришћавају нас као увек у историји што су.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.