Vučević s Porfirijem: Srbiji nasušno potrebno jedinstvo vojske i crkve

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je u razgovoru sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem, da je Srbiji danas "nasušno potrebno jedinstvo države, crkve i naroda, vojske i crkve".

"Mislimo da je to jedinstvo prirodan tok i ono što je neprirodnim putem bilo prekinuto pre nekoliko decenija danas dobija one obrise kako treba da bude i što proizilazi iz karaktera i bića našeg naroda i naše države, naše crkve i naše vojske", naveo je Vučević posle patrijarhove posete Gardi Vojske Srbije u Beogradu.

Kako je prenelo ministarstvo odbrane, patrijarh je Gardi VS uručio ikone Svetog Đorđa i Svetog Despota Stefana izrađene u manastiru Kovilj.

"Nema ništa prirodnije nego da sveštenici budu uz svoj narod. Ako je igde potrebna duhovna podrška, duhovna orijentacija i duhovna uteha među ljudima onda je to zasigurno potrebno u vojsci", naveo je patrijarh.

Podsetio je da je sveštenička služba u vojsci obnovljena 2001. godine.
 
"Danas sam emotivno ganut, jer se nalazim u prostorima VS koji su meni bliski i domaći, jer je Sveti sinod naše crkve 2001. godine blagoslovio da ja stupim u saradnju sa vojskom, a u vezi sa uspostavljanjem svešteničke službe, njeno vraćanje na mesto koje joj pripada", naveo je Porfirije.
 
U razgovoru je najavljeno da će ministarstvo odbrane, Generalštab VS i SPC obeležiti 10 godina od povratka verske službe u kasarne i vojne objekte.
  • Stohadin

    11.03.2023 10:31
    Spoj
    Ukinuti sekularnu državu.
    Crkveni velikodostojnici u sve strukture vlasti i da imaju glavnu reč.
    Takođe ih vratiti da predaju u školama u kohe će ići oni koji budu imali da plate.
    Besplatno da bude samo prva 4 razreda.
    U policiji i vojsci da ništa ne počinje bez verskih obreda i molitvi.
    Samo je to uspeh da se srbija vrati na pravi put
  • Andrija Šrek

    11.03.2023 10:26
    ...
    Potpuno sumanuta izjava aktuelnog ministra odbrane u Vladi sekularne Republike Srbije, inače pravnika, bišeg advokata, direktno u suprotnosti sa čl. 11 Ustava Republike Srbije.
    Nažalost, ta sumanuta izjava je u gotovo potpunoj saglasnosti sa sumanutom realnošću.
    Dakle, molim vas, ili menjajte Ustav, ili molim Ustavni sud da reaguje!
  • Ranko

    10.03.2023 20:43
    Najbolje bi bilo da crkva ima svoju vojsku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.