Male boginje potvrđene i kod deteta od 14 meseci u Beogradu, u Novom Sadu i dalje dva slučaja

Ukupno su registrovana 43 slučaja morbila, a potvrđene su i kod deteta uzrasta 14 meseci u Beogradu, objavljeno je na sajtu Instituta "Batut".
Male boginje potvrđene i kod deteta od 14 meseci u Beogradu, u Novom Sadu i dalje dva slučaja
Foto: 021.rs
Kako je navedeno, na teritoriji Smedereva registrovano je ukupno 38 slučajeva morbila, a na teritoriji Novog Sada dva slučaja.
Na teritoriji Beograda registrovana su tri slučaja morbila, od kojih je poslednji potvrđen 10. marta kod deteta uzrasta 14 meseci. Prethodno su morbile potvrđene 17. februara kod kod deteta uzrasta četiri meseca, a 18. februara kod osobe stare 21 godinu.
Od 11. januara ove godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinacija osetljivih lica iz kontakta unutar 72 sata).  
 
Imajući u vidu navedene okkolnosti, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljeg, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa procenom epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike, ističe "Batut".
  • Zemlja čudesa

    13.03.2023 10:50
    Roditelji!
    Nemojte vakcinisati decu, opašće nam mortalitet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.