FOTO: Srbija poslala Siriji uništenoj zemljotresima 105 tona humanitarne pomoći

Vlada Srbije poslala je građanima Sirije, pogođenim katastrofalnim zemljotresima, 105 tona humanitarne pomoći ukupne vrednosti od oko milion evra.
Ovaj kontingent pomoći čine lekovi, medicinska oprema i sanitetski materijal u vrednosti od 71.904.428 dinara, zatim hrana u vrednosti od 20.916.687 dinara, šatori, agregati, ćebad, sredstva za higijenu, kao i druge potrepštine neophodne građanima Sirije, saopštila je Vlada Srbije.
Pomoć je obezbeđena u saradnji sa Republičkom direkcijom za robne rezerve, RFZO, MUP-SVS, Crvenim krstom Srbije, Komesarijatom za izbeglice i migracije, kao i domaćim kompanijama.
 
Vlada Srbije je već odobrila pomoć u iznosu od milion evra koja je uplaćena Siriji. 
 
U ovom trenutku u magacinima za prijem humanitarne pomoći koju obezbeđuje Vlada, ali i građani i domaća privredna društva, ostalo je još blizu 100 tona pomoći, koja će biti otpremljena Siriji drumskim i morskim prevozom.
 
 
Pre deset dana je specijalnim letom Er Srbije upućen prvi kontingent pomoći u vidu sedam tona robe, prehrambenih proizvoda, kao i mleka u prahu koje je donacija iz Republičkih robnih rezervi, a srpska vlada je obezbedila sličan paket pomoći i Turskoj, koja je u najvećem delu već otpremljena.
 
Vlada Srbije osnovala je Operativni tim za koordinaciju humanitarne pomoći za Tursku i Siriju, sa zadatkom da koordinira pribavljanje informacija o njihovim potrebama u robi, određivanje vrste, količine i prioriteta upućivanja robe i načinima transporta robe, kao i slanje novčane pomoći prikupljene od strane fizičkih i pravnih lica preko posebnih humanitarnih brojeva mobilnih operatera na teritoriji Republike Srbije, odnosno druge prikupljene novčane pomoći.
 
 
Vlada je u saradnji sa Crvenim krstom Srbije otvorila humanitarni SMS broj 1004, i sva sredstva prikupljena na ovaj način biće donirana Crvenom polumesecu Sirije kroz mehanizam Međunarodnog crvenog krsta i crvenog polumeseca u Ženevi.
 
Otvoren je i SMS broj za uplaćivanje pomoći Turskoj - 1003, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.
  • Smrdijestina

    13.03.2023 11:36
    Uvezena Santos Kafa od bate Santosa?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.