Protiv Sava Manojlovića pokrenuto pet sudskih postupaka zbog protesta

Protiv direktora kampanja Pokreta "Kreni-promeni" Sava Manojlovića pokrenuto je pet sudskih postupaka zbog protesta "Srbija nije na prodaju".
Protiv Sava Manojlovića pokrenuto pet sudskih postupaka zbog protesta
Foto: 021.rs
"Dva sudska postupka su pokrenuta zbog blokade Gazele, jedan zbog kampovanja i dva zbog blokade Predsedništva", saopštio je Pokret "Kreni-promeni". 
Manojloviću se, kako se navodi, na teret stavlja organizacija protesta kojima su blokirani auto-putevi kada je, uprkos odluci policije o odbacivanju prijave, organizovao proteste blokirajući auto-put. 
"U dva slučaja radi se o protestima koji su održani ispred Predsedništva u toku kampovanja s meštanima iz ugroženih područja, a poslednja je vezana za blokadu saobraćajnica oko palate Srbije na Sretenje. Tada je zbog kampovanja oko Predsedništva, ceremonija dodele nagrade u poslednjem momentu pomerena u zgradu palate Srbije, ali su građani koji protestuju zbog ekološkog uništavanja zemlje organizovali momentalno novi protest na Novom Beogradu", dodaje se. 
 
U saopštenju se podseća da su protesti "Srbija nije na prodaju", u kojima su učestvovale brojne ekološke organizacije i pokreti, rezultirali povlačenjem Zakona o eksproprijaciji i izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, a zatim i povlačenjem prostornog plana Loznice i Prostornog plana Jadar kojim je pravno onemogućeno rudarenje u oblasti Jadra i Rađevine.
 
Ostao je, međutim, zahtev da se u potpunosti zabrani iskopavanje litijuma zbog ekološke štetnosti, prema nalazima 60 akademika, naučnika i profesora. 
 
"Nakon što vlast nije ispunila ove zahteve, Kreni-promeni i SEOS organizovali su narodnu inicijativu kojom je 38.000 građana u skladu sa Ustavom predložilo zakon kojim bi se zaštitila Srbija od štetnog rudarenja. I pored ustavne obaveze Narodna skupština odbija da stavi predlog zakona na glasanje, a RTS ne dozvoljava debatu u kojoj bi učestvovali zvanični predlagači zakona", zaključuje se u saopštenju "Kreni-promeni".
  • Dd

    14.03.2023 06:40
    Dd
    Te Naprednjaco sektaske floskule sto nisi branio svoj dom u Pristini...kako kada je bio dete,okacite macku o rep! Vas vodja AV je 99 kao zreo covek dobijo stan u jeku bombardovanja umesto da je isao da brani zemlju on se veselio stanu i benificijama koje muje davao Seselj uz aminovanje Milosevica! Nisam ga ni vidjao po Hrvatskoj i Bosni iako smo generacija!!! Kako mene i veliki broj mojih drugova nasilno odveli na ratista a njega nisu?! Mrsss bagro kukavicka samo zna da slini i nista vise!!!
  • Marko

    13.03.2023 18:10
    Prijave
    Zato Savo nije branio svoj Dom u Pristini? Dosao u Beograd da se junaci. Savo odgovori jednom Zasto nisi branio svoj Dom uPristini?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija