Novosadski internet stručnjak: SNS ima 3.000 aktivista za društvene mreže, funkcionišu kao vojska

Internet savetnik iz Novog Sada Dragan Varagić kaže da SNS ima oko 3.000 aktivista koji se bave društvenim mrežama, da su praktično organizovani kao vojska.

Kompanija Meta saopštila je da je u proteklom kvartalu na Fejsbuku ukinula tri "operacije domaćeg uticaja" povezane sa državom, koje su koristile mreže lažnih naloga da bi promovisale režimsku politiku i targetirale opoziciju.

Sa Fejsbuka je uklonjeno više od 5.000 takvih naloga, a navodi se i da je SNS potrošila najmanje 150.000 dolara na reklame na toj društvenoj mreži i na Instagramu.

Varagić navodi da to što je uradila Meta nema veze sa aktivnostima i budućim aktivnostima SNS kao stranke.

"Kada se razumete i ozbiljno koristite internet - koristite ono što možete, a kad ne možete - koristićete nešto drugo. Onaj ko koristi internet ne koristi jednu stvar - samo Fejsbuk ili Instagram - već se koriste različite metode i to što se desilo apsolutno ne znači ništa naročito sa aspekta aktivnosti SNS na internetu", objašnjava on.
 
"Razlog zašto je SNS nastradala je zbog toga što oni jedini nešto rade, ostali ništa ne rade. Jer da su ostale stranke radile nešto, imale bi isti problem. SNS ozbiljno koristi internet i na nivou su naučne fantastike kada se uporede sa bilo kojom strankom u Srbiji", kaže Varagić, dodajući da se druge partije eventualno malo aktiviraju kad dođu izbori. 
 
SNS je 2013. godine oformila, u sklopu Glavnog odbora, Savet za internet i društvene mreže gde se sistemski od tada, sve vreme bave ovom tematikom.
 
"Oni su jako ozbiljni, ostali su jako neozbiljni. Opozicionari mi kažu da nemaju para za to. Nema to veze sa parama, to ima veze da razumete šta je važno i kako da aktivirate svoje članstvo u tu svrhu", dodaje Varagić.
 
On tvrdi i da intenet tim koji se spominje u različitim vestima "ne postoji neko vreme" i da "se kompletne aktivnosti SNS na internetu dešavaju u sklopu svih aktivnosti njihove službe za odnose sa javnošću".
 
"Ceo štos je da oni imaju oko 3.000 aktivista koji se bave društvenim mrežama. Organizovani su kao vojska i tako funkcionišu. Imate ekipu koja pusti 600 komentara u roku od minut. Ali to je fizički 600 ljudi koji dođu u određeno vreme kada im se kaže i ubacuju pripremljene komentare".
  • Detector

    15.03.2023 19:15
    Limanac piše "ćiriličKo pismo" a to je izraz koji koristi i sekta. Znači da je on jedan od pismenijih botova, verovatno iz uprave grada.
  • pajo patak

    14.03.2023 09:20
    kao vojska ?
    znači major Лиманац.
  • zgađen

    14.03.2023 07:11
    Brojni, ali tragikomični
    Šta vredi što imaju vojsku botova kad je ogromna većina nepismena i pišu gluposti koje ne vrede ni po lule duvana. Uz to bestidno lažu i vređaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.