Predata inicijativa za uvođenje romskog i albanskog jezika u službenu upotrebu

Romski Centar za strategiju, razvoj i demokratiju podneo je inicijativu za uvođenje romskog jezika u službenu upotrebu.
Predata inicijativa za uvođenje romskog i albanskog jezika u službenu upotrebu
Foto: 021.rs

Kako se navodi u dopisu koji je poslat državnim orgnaima Srbije, zahteva se da se ovaj jezik uvede tamo gde je, na osnovu popisa, romska zajednica to ostvarila u organima lokalne samouprave.

Oni su podneli i inicijativu za uvođenje albanskpg jezika u službenu upotrebu na celoj teritoriji Srbije.
Državni organi bi treblo da u roku od 15 dana obaveste Romski Centar za strategiju, razvoj i demokratiju o tome šta su preduzeli da se ispoštuje Ustav Srbije, zakoni i međunarodne obaveze.
 
"Po isteku roka od 15 dana, oglasićemo se javno 8. aprila i preduzeti pravne korake ka prekšiocima zakona i Ustava, o čemu ćemo obavestiti i međunarodne organizacije i institucije", navodi se u saopštenju.
 
Dodaju da je Srbija u obavezi da poštuje prava i slobode manjina.
 
"Ako je Srbija na putu ka Evropskoj uniji, onda je dužna i obavezna da poštuje prava i slobode manjina, u ovom slučaju Roma i Albanca, ali i Egipćana, Aškalija, Goranaca, Bošnjaka i Turaka koji se služe albanskim jezikom", navodi se u saopštenju.
  • Jogi Letač

    14.03.2023 13:23
    A posle se pitate što niko neće sa Srbima u istoj državi (npr. Albanci sa Kosova). A najbolja su poređenja sa USA ili Australijom. Te zemlje su kolonizovane od evropljana. Zar ne bi bilo logično da u USA budu zvanični jezici indijanski dijalekti ili u Australiji dijalekti kojim govore Aboridžini? Al' ne može, jer su to građani drugog reda, da to je ta kolonijalna "demokratija".
  • karam Osman

    14.03.2023 11:37
    Jaoooooo.....
    U Australiji ima 68 nacija, ali je službeni jezik - SAMO ENGLESKI!
  • Zna_Li_Neko

    14.03.2023 07:02
    Koliko Amerika ima nacija, a koliko sluzbenih jezika?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija