Gašić: MUP kontinuirano radi na očuvanju bezbednosti novinara

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i predsednik Кomisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić razgovarali su o bezbednosti novinara.
Gašić: MUP kontinuirano radi na očuvanju bezbednosti novinara
Foto: 021.rs
Na sastanku je ukazano na potrebu razvijanja mehanizma brzih odgovora u situacijama u kojima se novinari osećaju ugroženim.
Kako se navodi u saopštenju MUP-a, Gašić je naglasio da to ministarstvo "kontinuirano radi na očuvanju bezbednosti novinara", kao i da MUP "reaguje na svaku pretnju i ugrožavanje bezbednosti" novinara.
"Uvek smo spremni za saradnju i otvoreni za sva pitanja u vezi sa bezbednošću novinara. Veoma je važno da se osećaju sigurno i bezbedno dok obavljaju svakodnevne novinarske zadatke. Ministarstvo unutrašnjih poslova daće snažan doprinos u radu Komisije za istraživanje ubistava novinara i policijski službenici će aktivno učestvovati u njenom radu", istakao je Gašić.
 
Matić, koji je i član radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara, dosadašnju saradnju sa MUP-om, kroz Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara, ocenio je kao veoma dobru.
 
"Predstavnik MUP-a u Stalnoj radnoj grupi dostupan je novinarskim i medijskim udruženjima i njihovim kontakt tačkama za razmenu informacija o napadima na novinare. U prethodnih nekoliko dana primetan je porast nasilja nad novinarima i potrebna je adekvatna i harmonizovana reakcija nadležnih institucija i medijske zajednice u svakom pojedinačnom slučaju kako bi počinioci bili privedeni pravdi", rekao je Matić.
 
Matić je dodao i da je "svaki napad na novinara napad na osnovne principe i vrednosti jednog demokratskog društva", i dodao da je sa ministrom razgovarao i o daljem radu Komisije za istraživanje ubistava novinara budući da su neki od njenih članova penzionisani.
 
Gašić i Matić su se usaglasili i da je potreban rad na prevenciji, kao i edukaciji novinara i predstavnika MUP-a u vezi sa pitanjima koja se odnose na bezbednost novinara.
  • Realista

    15.03.2023 09:03
    odabir podobnih
    ...čuvaju samo one koji lako (po)kleknu?
  • Slucajni Prolaznik

    14.03.2023 19:58
    Cuvaju... ali samo svoje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija