Stanovi u novogradnji prošle godine poskupeli 17,6 odsto

U januaru 2023. godine izdato je 1.568 građevinskih dozvola, što predstavlja smanjenje od 7,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.
Stanovi u novogradnji prošle godine poskupeli 17,6 odsto
Foto: Pixabay
Od ukupnog broja dozvola izdatih u januaru 76,7 odsto njih odnosi se na zgrade, a 23,3 procenta na ostale građevine. Ako se posmatraju samo zgrade, 77,3 odsto dozvola izdato je za stambene, a 22,7 procenata za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (64,5 odsto).
Prema dozvolama izdatim u januaru ove godine, prijavljena je izgradnja 2.903 stana, s prosečnom površinom od 69,4 kvadratnih metara. Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama 8,3 odsto njih biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 139,3 kvadrata, a 90,7 procenata stanova biće građeno u zgradama s tri i više stanova, i njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 62,1 kvadrata.
Predviđena vrednost radova novogradnje u januaru 2023. iznosi 90,5 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova.
 
Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti, 41,1 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Sremska oblast (15,7), Nišavska oblast (7,1), Južnobačka oblast (6,2), Šumadijska oblast (šest) i Raška oblast (pet), dok se učešća ostalih oblasti kreću do tri odsto.
 
Prosečna cena stanova novogradnje u Srbiji u 2022. godini iznosila je 209.958 dinara, što predstavlja povećanje od 17,6 odsto u odnosu na 2021. godinu. Cene stanova u posmatranom periodu kretale su se u intervalu od 52.000 dinara po kvadratnom metru u Bujanovcu do 459.049 dinara u beogradskoj opštini Savski venac.
 
Posmatrano prema opštinama, najviše cene novoizgrađenih stanova zabeležene su u beogradskim opštinama, gde je prosečna cena u gradskim naseljima povećana 19,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine i iznosila je 304.030 dinara. Pored beogradskih opština, po visokim cenama izdvojile su se i Čajetina, Novi Sad, Vrnjačka Banja, Zrenjanin, Pančevo, niška opština Medijana, Šabac i Kragujevac.
 
Površina prodatih novoizgrađenih stanova u proseku je iznosila 57 metara kvadratnih, navodi se u saopštenju RZS.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.