U Srbiji prošle godine izrađeno 18.017 planova podrške žrtvama nasilja u porodici

Na sednici vladinog Saveta za suzbijanje nasilja u porodici saopšteno je danas da je prošle godine izrađeno 18.017. individualnih planova zaštite i podrške žrtvama.
U Srbiji prošle godine izrađeno 18.017 planova podrške žrtvama nasilja u porodici
Foto: Pixabay
Na prvoj sednici tog saveta u novom sazivu, ministarka pravde Maja Popović je kazala da je to bio najveći broj izradjenih planova, saopštio je njen kabinet.
Navela je i da je neophodno intenzivnije zajedničko delovanje kako bi se ostvarila delotvorna i celovita zaštita i dala podrška žrtvama nasilja i osiguralo bezbedno okruženje za porodicu.
Ukazala je i na potrebu permanentne edukacije i usavršavanja tužilaca, policajaca i zaposlenih u centrima za socijalni rad kako bi se afirmisala multisektorska saradnja.
 
Popović je istakla značaj i ulogu medija u podizanju svesti žrtava, njihovog neposrednog okruženja i šire javnosti o potrebi prijavljivanja nasilja u porodici.
 
Apelovala je da se, u cilju promovisanja ovog pitanja i njegove prevencije, mediji aktivnije uključe u izveštavanje, ne samo o konkretnom aktu nasilja, već i o završetku postupka. Savet za suzbijanje nasilja u porodici obrazovan je 2017. i ima ključnu ulogu u koordinaciji aktivnosti državnih organa i ustanova, kao i u praćenju mera radi zaštite fizičkog, seksualnog, psihičkog i ekonomskog nasilja u porodici.
  • Realista

    15.03.2023 20:57
    I tako...
    ...srbija planova, planiranja i besmislene papirologije koja se nikada nije sprovela u praksi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.