Dačić: Srbija i Amerikanci imaju zajedničku istoriju dužu od 140 godina

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbi i Amerikanci imaju zajedničku istoriju dužu od 140 godina, koju su gradili zajedno i u najtežim trenucima u istoriji, boreći se rame uz rame.
Dačić je, obraćajući se studentima Univerziteta Prinston kojima je danas bio domaćin, istakao da su srpsku i američku zajedničku istoriju još više obeležili ljudi koji su spajali narode dve zemlje, živeli i stvarali jedni sa drugima.
Podsetio je da se ove godine obeležava jubilej - 80 godina od smrti Nikole Tesle, "genija koji ne samo da je spojio naše narode, već i učinio nemerljivu uslugu celom čovečanstvu".
Dačić je istakao da je Tesla bio Srbin koji je svoja najveća dela napravio baš u Americi, "noseći u sebi ljubav prema svom narodu, ali i prema zemlji u kojoj je živeo i iznad svega voleći celo čovečanstvo, čijem napretku je posvetio svoj genijalni rad".
 
Studentima Univerziteta Prinston Dačić je uručio i simbolične diplomatske "Tesla pasoše", a tim činom, oni su postali ovogodišnji "Tesla ambasadori".
  • Xx

    23.03.2023 00:35
    Xx
    Hm... Amerikanci i srbi prijatelji? Hahaha, 'rani kuce da te ujede... More mars amerikanci i iz Srbije i iz Evrope...da vas nema na zemlji zivot bi nam laksi bio...i gde Kolumbo ode na tu stranu
  • Djordije Cvarkov

    19.03.2023 10:11
    Ti nepismeni
    ... da pogledas snimak sahrane Nikole Tesle. Da pogledas sva dokumenta u muzeju koje je slao naučnim strukturama u Srbiji. Da mu pogledas rodno stablo, da vidis da su on i njegovi pretci bili veliki Srbi i da naučiš nešto o njegovom životu i radu pre nego što komentar daš. A tek privatne prepiske iz muzeja da vidiš, ostao bi zapanjen koliko je on bio Srbin u Americi, koliko je voleo i pomagao svoj narod.
  • 9

    16.03.2023 17:39
    Nepis Men
    " Tesla bio Srbin " ?????
    Tesla je bio Amerikanac ,kao takav je i umro ,a dalekog
    srpskog porekla rođen u Austrugarskoj .
    Ne kiti se tuđim perjem . A smrdistan je dobio državnost
    kada su je priznale i ostale Evropske države 22.2 .1882. ,
    a Amerika je priznata 03.09.1783.
    Da nije 100 godina zapelo u koferu ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija