Lajčak: Prihvatanje evropskog predloga za Kosovo bi Rusiji smanjilo prostor za mešanje na Balkanu

Specijalni predstavnik EUza dijalog Begrada i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da bi prihvatanje predloga EU o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova smanjilo uticaj Rusije.
Lajčak: Prihvatanje evropskog predloga za Kosovo bi Rusiji smanjilo prostor za mešanje na Balkanu
Foto: Beta/AP
Kako je objasnio, smanjilo bi prostor Rusiji "za mešanje u događaje u regionu i stvaranje haosa".
Posle napada Rusije na Ukrajinu, stabilizacija Zapadnog Balkana je za EU važnija nego ikada, rekao je Lajčak tokom onlajn konferencije "Evropa i Rusija na Balkanskom frontu", čiji je organizator Italijanski institut za međunarodne političke studije.
Lajčak je ocenio da su odnosi Beograda i Prištine ključni problem za ceo region, koji blokira normalizaciju Zapadnog Balkana, slobodu kretanja. Prihvatanje sporazuma bi predstavljalo pozitivnu poruku celom regionu, izjavio je Lajčak.
 
Navodeći da su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti saglasili da nema potrebe za nove razgovore o tekstu sporazuma, Lajčak je konstatovao da sada treba utvrditi red predstojećih koraka, rokove i ko šta treba da radi.
 
"Formirali smo anekse vezane za sprovođenje sporazuma. Posle mojih razgovora u Prištini i Beogradu, priprema se nova verzija aneksa, o čemu će se u subotu razgovarati na Ohridu", rekao je Lajčak.
  • Izdaja !!!

    16.03.2023 12:38
    Prihvatanje Evropskog predloga je nezavisnost Kosova !!!
  • Novonasađeni

    16.03.2023 06:35
    Pa to...
    ... vas najviše i muči!
    Briga vas i za Srbiju i za KiM!
  • Vule

    16.03.2023 06:02
    Nije meni sto se rusi mesaju, vase mesanje nam je nekako katastrofalno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.