Episkop bački Irinej: Crkva je iznela stav o Kosovu, nije čuo samo onaj ko neće da čuje

Episkop bački Irinej izjavio je da se SPC "eksplicitno odredila i objavila svoj stav o Kosovu i Metohiji".
Episkop bački Irinej: Crkva je iznela stav o Kosovu, nije čuo samo onaj ko neće da čuje
Foto: 021.rs
Povodom javnih poziva da to uradi, poručio je da "nema gluvljeg od onog koji neće da čuje i slepljeg od onoga koji neće da vidi".
Kako je naveo u listu Politika, "kao da crkva nije rekla sve i baš sve što do nje stoji, iz dana u dan su se ponavljali zahtevi da se 'odredi' prema predlogu Evropske unije".
Episkop Irinej je podsetio da je SPC izdala saopštenje nakon što je patrijarh Porfirije "upoznat sa postavkama navedenog dokumenta" i da je to bilo 20. januara, na dan patrijarhove slave čijem je obeležavanju pristustvovao i predsednik države Aleksandar Vučić.
 
Episkop Irinej je "još jednom ponovio stavove koje je patrijarh Porfirije objavio 20. januara" u kojim se, između ostalog, kaže da je "Kosovo i Metohija sastavni i neotuđivi deo Republike Srbije".
 
Takođe, da je "očuvanje Kosova i Metohije u granicama Republike Srbije ustavna obaveza i imperativ, kako za Crkvu, tako i za državu".
 
"Ukoliko nekome nije jasan ili dovoljan stav patrijarha i Crkve o Kosovu i Metohiji, sigurno se radi o nerazumevanju toga šta je Crkva i koja je njena uloga u svetu", poručio je episkop Irinej.
  • Сеновић

    17.03.2023 15:37
    Издали сте цркву, издали народ, издали државу. Бедници и кукавице.
  • zztop

    16.03.2023 22:39
    Kako može pomfritije reći da je kosovo deo srbije kad ga onomad 22. decembra 2022. vratiše sa granice nazad u srbiju , kako to, kako to ...helikopterski desant nije ni pomislio napraviti...
  • Lala

    16.03.2023 16:34
    Sećam se vremena kada ste u porti Saborne crkve od gradjana izvikani rečima "crveni vladiko", mislim da su gradjani i parohijani na vreme shvatili ko im je vladika. Takvi, crveni, su vam ljubili skute u Vladičanskom dvoru, jer ste vi po opredeljenu više crveni neko duhovno lice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.