Ministarstvo kulture: Kulturna baština na teritoriji Kosova i Metohije svakodnevno ugrožena

Ministarstvo kulture saopštilo je danas da i 19 godina nakon pogroma nad Srbima na Кosovu i Metohiji, kulturna baština na toj teritoriji je svakodnevno ugrožena.
Ministarstvo kulture: Kulturna baština na teritoriji Kosova i Metohije svakodnevno ugrožena
Foto: 021.rs
U saopštenju povodom sećanja na 17. mart 2004. i pogrom nad Srbima, ministarstvo navodi da je kulturna baština na Kosovu i Metohiji svakodnevno ugrožena skrnavljenjem, uništavanjem i falsifikovanjem, kao i da je na delu kontinuirana zloupotreba srpskog kulturnog i crkvenog nasleđa.
Ministarstvo kulture podseća da je u martovskom nasilju proterano više od 4.000 Srba, uništeno je ili oštećeno 35 srpskih crkava i manastira od kojih polovinu čine zaštićeni spomenici kulture, među njima su i manastir Devič, manastir Svetih arhangela u Prizrenu, crkva Bogorodice Ljeviške i crkva Svetog Đorđa u Prizrenu, crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici.
Nestalo je ili uništeno više od deset hiljada fresaka, ikona, putira, odeždi, kao i crkvenih knjiga venčanih i krštenih. U crkvi Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, zapaljenoj iznutra, oskrnavljen je oltarski prostor, časna trpeza razbijena, a njen živopis od neprocenjive vrednosti, među kojima su freske iz 13. veka, oštećen.
 
U saopštenju se podseća da su 2006. godine manastiri Gračanica, Visoki Dečani, Pećka patrijaršija i crkva Bogorodice Ljeviške zbog nestabilne bezbednosne situacije i stalnog ugrožavanja, upisani na Listu svetske baštine u opasnosti, na kojoj se i dalje nalaze.
 
Međunarodna organizacija Evropa Nostra svrstala je manastir Visoki Dečani na prvo mesto na listi od sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi za 2021. godinu, dodaje ministarstvo.
 
Iz ministarstva su apelovali na sve međunarodne organizacije koje se zalažu za zaštitu kulturnog nasleđa da "sa velikom pažnjom i u skladu sa istorijskim činjenicama, međunarodnim pravom i stručnim kriterijumima" doprinesu očuvanju kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.
  • Da

    17.03.2023 19:16
    Možda nisu trebali da zakopaju blago ispod svakog groba i u zidove svih manastira. Ja da sam Albanac sve bih proverio da li ima zlata.
  • Podsećanja radi

    17.03.2023 15:20
    Ok, cenim povod
    Neka se Ministarstvo kulture danas oglasilo na ovu temu.
    Ali hajde od sutra da pričate na sledeću temu - U kakvom stanju su:
    Dvorac Špicer u Beočinu,
    Najstarija svetinja u selu Gorovič kod Topole,
    Rimska grobnica iz trećeg veka, u mestu Brestovik, nadomak Grocke,
    Jerinin grad sa crkvom Svetog Đorđa koja se nalazila u središnjem delu tvrđave, od koje je ostao samo jedan zid
    Manastir Blagoveštenje, na kapijama Homolja.
    Manastir Namasija, iznad sela Zabrege, u Kanjonu Crnice
    Verovatno Ministarstvo zna da je Međunarodna organizacija Evropa Nostra svrstala je 2020.g u sedam najugroženijih spomenika kulture Evrope Beogradsku tvrđavu sa okruženjem zbog sulude ideje o izgradnji gondole Kalemgdan - Ušće (da ne kažemo da su posle toga neki krenuli da kose po Kalemegdanu)
    Glavna železnička stanica u Beogradu (spomenik kuture) je postala smetlište.
    Kragujevačka železnička stanica - zgrada upisana je u registar kulturnih dobara i spomenik kulture a sada pustoš i katanci na vratima
    Kuće Filipa Filipovića srušena, Servo Mihalja urušena. Kuća Đure Jakšića u Kragujevcu srušena, napravljena replika pa u njoj otvoren kafić.
    U zaštićenoj zoni Subotice, u ulici Braće Radić, srušeno je nekoliko zgrada.
    Hoćete li imati i neki dan za nas kojima je i ovo bitno?
  • Laž

    17.03.2023 13:35
    Građani Republike Kosovo, na čelu sa premijerom Kurtijem, će čuvati istorijsko nasleđe svih naroda na svojoj teritoriji.
    Uz pomoć svih relevantnih međunarodnih institucija poput UNESCO, bez obzira na zlonamerne provokacije SPC.
    Kosovo nije Srbija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.