Vučić i Kurti u Ohridu u bivšoj Titovoj rezidenciji, počeo sastanak pod okriljem EU

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak sastali su se u Ohridu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Vučić i Kurti u Ohridu u bivšoj Titovoj rezidenciji, počeo sastanak pod okriljem EU
Foto: Beta/AP
Time je počela nova runda dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU.
Evropski zvaničnici razgovaraće potom odvojeno i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, a zatim će uslediti zajednički trilateralni sastanak, posle kojeg će se šef evropske diplomatije obratiti javnosti.
 
Sastanci se održavaju u vili Biljana, bivšoj letnjoj rezidenciji Josipa Broza Tita koja je sada kompleks državnih vila.
Vila je skrivena u šumi na uzvišenju oko šest kilometara udaljenom od Ohrida.
 
U fokusu današnjeg sastanka je finalizacija Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.
 
Vučić i Kurti usmeno su se saglasili sa tim sporazumom na prethodnom sastanku, 27. februara u Briselu, ali je, prema rečima šefa evropske diplomatije Žozepa Borela, ostalo da se dogovore o mapi puta za njegovu primenu.
 
Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije poznat je i kao francusko-nemački plan jer su ga formulisali Pletner i Bon, i predstavili ga Vučiću i Kurtiju u septembru prošle godine. Plan, čija je prvobitna verzija u međuvremenu modifikovana, EU je usvojila u decembru.
 
Borel je uoči sastanka ocenio da su oči EU i Zapadnog Balkana danas uprte u Ohrid.
 
"Nakon intenzivne šatl diplomatije između Beograda i Prištine, sa predsednikom Srbije i Aljbinom Kurtijem razgovaraćemo o implementaciji aneksa - sastavnom delu Sporazuma na putu normalizacije odnosa", napisao je Borelj na Tviteru.
 
U Ohridu će danas, kao i u Briselu 27. februara, biti prisutan i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.
 
Kompleks vila, ali i put Skoplje-Ohrid, kao i ceo grad Ohrid obezbedjuje veliki broj pripadnika severnomakedonske polciije.
 
Za današnji sastanak akreditovano je oko 200 novinara iz celog sveta, ali njima nije dozvoljen pristup vili Biljana, već razgovore prate iz pres centra u obližnjem hotelu.

Domaćin sastanka je premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski koji je pre početka dijaloga odvojeno razgovarao sa Borelom i Lajčakom, Kurtijem i Vučićem.

Evropska unija je izabrala Severnu Makedoniju za mesto sastanka jer su Ohridski sporazum iz 2001. i Prespanski sporazum iz 2018. najpoznatiji noviji primeri uspešnog rešavanja sporova u regionu.
  • Mirko

    18.03.2023 16:39
    Koje je ovo ispiranje mozga narodu sa ovim Kosovom i sa jedne i sa druge strane. A većina ljudi i u Srbiji i na Kosovu živi život nedostojan čoveka i samo životari. Bagra političarska!
  • Jova

    18.03.2023 16:22
    To si Brozovi komunisti,Vucic i Kurti.Sve je isto samo njega nema..
  • Stohadin

    18.03.2023 16:02
    Parafi
    Davno je bilo Kumanovo '99.
    Pitam se ko je svojim parafom sve ovo pokrenuo?
    A da bio je i Gazimestan '89 za zagrevanje....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.