Eskobar: Nismo fokusirani na potpisivanje, već na finalizaciju sporazuma

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da očekuje finalizaciju aneksa sprovođenja Sporazuma o normalizaciji između Kosova i Srbije, piše RSE.
Eskobar: Nismo fokusirani na potpisivanje, već na finalizaciju sporazuma
Foto: Beta/AP
"Nismo fokusirani na potpisivanje, već na finalizaciju sporazuma", rekao je Eskobar u intervjuu za RSE u Ohridu, u Severnoj Makedoniji.
Strane ne mogu da biraju šta da sprovedu, a šta ne iz ovog sporazuma, rekao je Eskobar.
 
On kao posmatrač učestvuje na sastancima premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Ohridu, kojima posreduju šef spoljne politike Evropske unije Žozep Borel i specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.
"Mi radimo pod senkom jedne od najvećih pretnji bezbednosti evropskom kontinentu od Drugog svetskog rata", rekao je Eskobar, aludirajući na rusku invaziju na Ukrajinu.
 
U tom smislu, rekao je on, važna je normalizacija odnosa Kosova i Srbije.
 
U slučaju da se dve strane ne dogovore, to ne bi bio korak dalje ka evroatlantskim integracijama, rekao je Eskobar.
 
Eskobar je istakao da "sve zemlje regiona treba međusobno da se priznaju i da imaju mirne odnose".
 
Povodom formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, Eskobar je rekao da je mala verovatnoća da će ona ikada biti transformisana u Republiku Srpsku, koji je više puta dovodio u pitanje funkcionisanje Bosne i Hercegovine.
 
Ceo intervju pročitajte na sajtu RSE.
  • Otkud ovaj ovde ?

    18.03.2023 17:33
    Otkud Amerikanac u pregovorima, nikakvo ovlašćenje nema da bude posrednik ? Što pre smeniti Vučića i postaviti predsednika Srbije koji će kad na pregovore dođe Amerikanac u isto vreme na pregovore da pozove Rusa i Kineza posrednika po reciprocitetu
  • zztop

    18.03.2023 16:20
    Eto sad je jasno , aleksandar makedonski se ne može vadit na to da nije ništa potpisao jel se to i ne traži , dovoljno je da se pregovara i na kraju složi sa svim tačkama bez promene... doći će do zastoja pokreta a pobunjenici će biti zadovoljni protestom što se od njih i tražilo...
  • mimi

    18.03.2023 14:21
    fokusiraj se ti na put preko bare i to u jednom pravcu !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija