Server: Dva ozbiljna nedostatka aneksa sporazuma o Kosovu

Profesor na Univerzitetu "Džons Hopkins" u Vašingtonu Danijel Server smatra da poslednja verzija aneksa sporazuma Beograda i Prištine, ima dva velika nedostatka.
Prvi je to što se "fokusira na proces, a ne na suštinu", što, prema Serveru, pored ostalog znači da se ne podrazumeva "obaveza priznavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova", dok je drugi "ponovno odbijanje Srbije da potpiše".
Server navodi da novi sporazum predviđa i nadzornu grupu kojom predsedava Evropska unija.
"Oni više obavezuju EU nego Srbiju i Kosovo. Štaviše, obaveza se ne proteže na priznavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, pošto sporazum o normalizaciji nije u ovoj referentnoj tački", piše Server.
 
On još tvrdi da predsednik Aleksandar Vučić ponovo nije potpisao sporazum u Ohridu jer se navodno "plaši unutrašnje reakcije u Srbiji", gde, kako dalje tvrdi, "vladaju etničko-nacionalističke strasti i mržnja prema Albancima".
 
"Zvaničnici EU i SAD žele da verujete da to nije važno. Ali jeste. Prema međunarodnom pravu, potpisani sporazumi obavezuju državu. Nepotpisani ne. Srbija može da se povuče iz svih sporazuma sa Kosovom, jer su nepotpisani. U stvari, nije mnogo implementirano. Čak ni Kosovo. Potpisi bi napravili veliku razliku. Zato Vučić i pruža otpor", piše Server.
 
Američki profesor kaže i da su Amerikanci i EU navodno izvršili veliki pritisak na premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, dok su "zauzeli drugačiji pristup prema Vučiću, i kako dodaje, unapred ga nagradili".
 
Time se, prema njegovim rečima, Vučiću daje "diplomatski prostor koji mu je potreban da odbije da potpiše".
 
Server kaže da i da najnovija verzija aneksa "nema reciprocitet".
 
"Srbija dobija samoupravu za svoje građane na Kosovu, ali Albanci koji žive na jugu Srbije nemaju ništa uporedivo", dodaje američki profesor.
 
Takođe, Server navodi da "ne postoje ni rokovi za postizanje definisanih ciljeva".
  • Crnogorac NS

    20.03.2023 10:37
    Kako ovom Serveru više ne dosadi, nikako da se okane Srba ? Sećam ga se da je u Crnoj Gori govorio protiv crkve i litija, i na kraju je baš bilo obrnuto od onoga što je zagovarao. Tako će se i sada desiti sve obrnuto od onoga što zagovara. Vreme je da pređe da komentariše neke druge države ima ih toliko po Africi, Aziji, Evropi ili Južnoj Americi sve su željne njegovih saveta
  • Cicka

    20.03.2023 08:39
    Dok ne dodje u neku Enklavu ili bilo gde gde zive Srbi na KiM da tamo i sam zivi gospodin Server ali i ostali ne bi smeli nista da pricaju jer ocigledno ne poznaju situaciju i ne znaju na sta lici zivot koji Srbi zive u strahu a pogotovu ne znaju sta rade Albanci u vezi hapsenja Srba i na sta lici njihovo pravosudje .
    Laz je gospodine Server da Srbi mrze bilo koga , Srbi jedino sto mogu da mrze to je nepravda i siledzijstvo a to ne voli ni jedno PRAVO , ako postoji tako nesto po svetu sto se tice PRAVA , zapamtite to vec jednom gospodine Server i ne vadite se mrznju Srba .
  • Sudar sa realnošću

    20.03.2023 08:09
    30 godina je bunio narod protiv USA i EU, zavadio i zaratio sa svim komšijama!
    A sada, nakon što Srba nema u Hrvatskoj i na Kosmetu je okrenuo priču za 180° i sada će ga ta ista Alerika i Evropa držati na vlasti da i Srbiju razvali rudarenjem, toksičnom industrijom i preradom i da postanemo smetlište Evropske Unije!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija