Roditelji, termin za upis svog đaka prvaka u školu možete zakazati onlajn

Roditelji i ove godine pokretanjem usluge eZakazivanje na portalu eUprava mogu da onlajn zakažu termin za upis deteta u prvi razred osnovne škole kojoj teritorijalno pripadaju i testiranje.
Roditelji, termin za upis svog đaka prvaka u školu možete zakazati onlajn
Foto: 021.rs
Kako je saopštila Kancelarija za informacione tehnologije, zakazivanje termina za testiranje počinje danas, dok su termini za testiranje raspoloživi u periodu od 1. aprila do 31. maja i njih kreiraju ovlašćena lica u osnovnoj školi.
Prilikom dolaska na zakazani termin radi testiranja i upisa deteta nije potrebno da roditelji prilažu bilo kakva dokumenta, jer će ih škola pribaviti elektronski po službenoj dužnosti.
Kako je navedeno u saopštenju, kad roditelj pokrene uslugu, koja je dostupna kako na srpskom, tako i na jezicima nacionalnih manjina, potrebno je da odabere školu kojoj dete teritorijalno pripada, ponuđeni termin u školi, popuni osnovni set podataka i klikne na dugme Podnesi.
 
Podaci koja će škola pribaviti elektronski po službenoj dužnosti su: izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o prebivalištu, uverenje o završenom pripremnom predškolskom programu, potvrda o obavljenom lekarskom pregledu.
 
Ukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi, potrebno je lično doneti lekarsko uverenje.   
 
U saopštenju je navedeno i uputstvo za roditelje kako da upišu dete u školu onlajn. Potrebno je roditelj bude registrovan korisnik, odnosno da ima kreiran nalog na portalu eID.gov.rs.
 
Nakon uspešne registracije, potrebno je da se prijavite na Portal. Iz menija treba odabrati Obrazovanje/eZakazivanje termina za upis, gde može da se pročita detaljan opis te usluge.
 
Nakon pokretanja usluge eZakazivanje termina za upis treba odabrati opciju Podnošenje prijave, zatim izabrati školu u kojoj želite da zakažete termin za testiranje đaka i upis i odabrati termin, navedeno je u saopštenju. 
 
Roditeljima ili drugim zakonskim zastupnicima će tokom trajanja upisa u osnovne škole svakog radnog dana od 8 do 15 časova biti dostupan i kontakt centar Ministarstva prosvete na broju telefona 011/73-505-57
  • Djuri

    20.03.2023 11:58
    Vezare i korupcija
    Nema termina za skolu kojoj teritorijalno pripadam,dali je moguce da zbog vezara nemogu da upisem dete u skolu kojoj pripada?
  • Marija

    20.03.2023 10:50
    Hm
    Da li može da se zakaže testiranje u školi u koju teritorijalno ne pripada dete, ako je škola odobrila molbu za upis deteta?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.