CINS o slučaju radnika Ziđina koji je stradao: Kompanija nije poštovala procedure

Radnik Ziđina Saša Jovanjika poginuo je u aprilu prošle godine, kada je, prilikom radova na rušenju Topionice.
Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) piše kako je Ziđin, ne poštujući sve bezbednosne procedure, ugrozio svoje radnike zbog želje da što pre završi rekonstrukciju i počne sa proizvodnjom bakra. Zbog kršenja Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu im se sudi u Boru, u odeljenju Prekršajnog suda u Zaječaru, dok se pretkrivični postupak u tužilaštvu skoro godinu dana nije pomerio sa mesta.
CINS piše da su radnici 27. aprila 2022. godine pokušavali da sklone veliku čeličnu konstrukciju u obliku rama za slike koja je nekada služila da istrese bakar iz velikih lonaca u kojima se nalazio.
Došli su na ideju da to urade bagerom, ali nisu uspeli. Probali su da je iseku na više delova kako bi je lakše sklonili, međutim nisu uspeli da ih razdvoje.
 
Sledeća opcija je bio kran, kome je trebalo da daje uputstva upravo Jovanjika. Kada se kuka sa krana zakačila za konstrukciju, radnici su krenuli da se udaljavaju na bezbedno mesto. Svi sem Jovanjike.
 
"Zategni samo malo", javio je kranisti, "da vidimo da li će taj deo da se pomeri". Kranista je to i uradio. U tom trenutku, jedan deo se otkačio i čelik težak nekoliko tona udario je trojicu radnika, od kojih Jovanjiku u glavu i grudi. Hitna pomoć koja je došla mogla je samo da konstatuje njegovu smrt.
 
Ipak, Jovanjika nije ni trebalo da bude na tom mestu, piše CINS. Njegov posao je zapravo bio da u Topionici dodeljuje radnicima posao, da ih obilazi i kontroliše. Kada je ona stala sa radom da bi se napravila nova, Ziđin je radnike iz proizvodnje, kao što je Jovanjika, nezakonito poslao na gradilište.
 
Iz zapisnika koji je nakon nesreće sačinila inspektorka rada Daliborka Pepeljak, vidi se da Ziđin nije ispoštovao procedure koje bi osigurale veću bezbednost radnika.
 
Za Jovanjikino radno mesto je morao da postoji dopunjen Akt o proceni rizika na osnovu kog bi on znao koje ga sve opasnosti čekaju na gradilištu. Ziđin ga nije imao. Pošto su njihovi radnici na terenu radili i kao izvođači radova, Ziđin je morao da ima Elaborat o uređenju gradilišta. Ni to nije imao. Plan preventivnih mera bezbednosti i zdravlja na radu su izradili tek nakon Jovanjikine smrti.
 
Saša Dimitrijević, stručni saradnik za bezbednost i zdravlje na radu Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost, kaže za CINS da je posebno problematično to što nisu imali dopunu Akta o proceni rizika. Prema njegovim rečima, to je ključan dokument za bezbednost i zdravlje radnika, jer obrađuje sve opasnosti i štetnosti kojima on može biti izložen tokom rada.
 
"Suštinski on nije smeo da stupi uopšte nogom na gradilište ukoliko nije upoznat sa opasnostima i štetnostima. Sve ovo ostalo jeste prekršaj i jeste neka procedura, ali ono što je konkretno njega, iz mog ugla gledanja, koštalo glave je upravo to što mu nije bio predočen rizik posla s kojim će raditi", ističe Dimitrijević.
Pepeljak je zbog kršenja Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu podnela prekršajnu prijavu protiv Ziđina i njenog generalnog direktora Đen Siminga. Tražila je da se i on i kompanija novčano kazne. Tako je Ziđinu za svaki od ova dva prekršaja - nedostatka Elaborata o uređenju gradilišta i izmene Akta o proceni rizika zaprećena kazna od 800.000 do milion dinara, a direktoru od 40.000 do 50.000 dinara.
 
Iz kompanije Ziđin na pitanja CINS-a kažu da ne mogu da komentarišu ovaj slučaj s obzirom da je postupak pred Prekršajnim sudom u toku.
  • Ha

    20.03.2023 12:58
    40000-50000
    Za direktora?
    I onda se čudimo da radnici ginu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.